Binnenland
NOS

Onderwijswethouders vier grote steden: bezuinig niet op brede brugklassen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderwijswethouders vier grote steden: bezuinig niet op brede brugklassen

Onderwijswethouders van de
vier grote steden willen niet dat de subsidieregeling voor de brede brugklas
wordt stopgezet. Met name kinderen uit kansarme gezinnen hebben baat bij deze
onderwijsvorm. Hilbert Bredemeijer, wethouder Onderwijs in Den Haag, deelt zijn
zorgen in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Een brede brugklas zorgt ervoor dat kinderen later op niveau worden ingedeeld, legt Bredemeijer uit. "We geven kinderen de gelegenheid om langer te onderzoeken wat bij ze past en dat samen te ontdekken. Dus niet dat ze al na de groep 8 musical ieder een kant op gaan." Volgens Bredemeijer is dit gunstig voor alle kinderen, maar in het bijzonder voor kinderen uit kansarme gezinnen. Bovendien heeft de samenleving er ook wat aan: "Het gaat segregatie in de samenleving tegen, omdat kinderen langer met elkaar in aanraking blijven."

Het organiseren van deze onderwijsvorm is duurder dan het reguliere onderwijs. "Het bieden van maatwerk vraagt wat van het onderwijs. Dat kost gewoon geld. Bovenop wat het al vraagt om kinderen 5 dagen per week goed les te geven. En het lerarenkort is hartstikke groot en zit in Den Haag op zo’n 20%."

Bezuinigingen

Op dit moment krijgen middelbare scholen een subsidie om deze onderwijsvorm te realiseren. In de provincie Zuid-Holland gaat het volgens Bredemeijer om zo'n 140 scholen. Het schrappen van deze subsidie is onderdeel van de bezuiniging van 360 miljoen op het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap.

Of die bezuiniging daadwerkelijk gaat plaatsvinden hangt nog van de Tweede Kamer af. "Op dit moment is mijn hoop daarop gevestigd. De onderwijsbegroting moet nog besproken worden. Ik hoop dat de kamer verantwoordelijkheid neemt." Of de gemeente Den Haag bijspringt wanneer de subsidie daadwerkelijk wordt geschrapt, kan Bredemeijer nog niet zeggen. "Je kan het vergelijken met de maatschappelijke diensttijd. Toen daarop werd bezuinigd hebben we in Den Haag gezegd: we gaan door. Maar alles bij elkaar opgeteld kost het veel geld en ook gemeentes worden gekort. Met die geldkwestie zit ik erg in mijn maag, maar dat is iets dat we zeker moeten bespreken."

Samenwerking

De gemeenten Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam trekken samen op op het gebied van onderwijs. "We weten elkaar goed te vinden, maar ook de kamer en het ministerie. Zij weten hoe wij er over denken en wat de consequenties zijn voor de kinderen in onze steden." Optreden tegen de bezuinigingen doen ze dus samen, want: "Bezuinigen op het onderwijs in een tijd dat de achterstanden oplopen en het lerarentekort oploopt, wordt natuurlijk een groot drama."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie