'Polariserend om 'boeren' en 'duurzame boeren' te onderscheiden'
- Nieuws
- 'Polariserend om 'boeren' en 'duurzame boeren' te onderscheiden'
Een onderscheid maken tussen 'boeren' en 'duurzame boeren' is polariserend, vindt Caroline van der Plas, oprichter van de partij BoerBurgerBeweging. Dat zegt zij in WNL Haagse Lobby als reactie op GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet.
Bromet vertelt dat GroenLinks om de tafel heeft gezeten met Bouwend Nederland, natuurorganisaties, MKB-Nederland en "duurzame boeren" om een wetsvoorstel over de duurzame aanpak van stikstof samen te stellen. "U maakt een duidelijk onderscheid", vindt Van der Plas.
Video niet beschikbaar
Het Adviescollege Stikstofproblematiek stelde maandag in een eindrapport dat het Nederlandse stikstofbeleid onvoldoende toereikend is. Om de diversiteit van de natuur te beschermen, moet Nederland volgens voorzitter Johan Remkes de uitstoot van stikstof halveren én serieus werk maken van natuurherstel.
Het behalen van de natuurdoelen en de afname van stikstofuitstoot moeten bovendien wettelijk worden vastgelegd. De harde boodschap van Remkes is vooral dat het stikstofregime in Nederland veel strenger en veel minder vrijblijvend moet zijn.
Onderscheid doet boeren tekort
Volgens Bromet staat er in het wetsvoorstel dat GroenLinks in samenwerking maakte "precies wat de commissie Remkes adviseert". Duurzame boeren zijn volgens Bromet "boeren die mee willen denken over de toekomst van de veehouderij, zonder dat ze het stikstofprobleem ontkennen of zeggen dat het allemaal wel meevalt."
Volgens Van der Plas heeft Bromet dan met vrijwel alle boeren in Nederland gesproken. Door het maken van onderscheid doet het GroenLinks-Kamerlid boeren ernstig tekort, vindt de BoerBurgerBeweging-voorzitter.
'Boeren in een hoek gedrukt'
"Door dit heel vilein te zeggen is ze op dit moment bezig heel erg te polariseren, om die boeren weer heel erg in een hoek te drukken van mensen die niets willen, die niet willen meebewegen", aldus Van der Plas. "De veehouderij heeft de afgelopen jaar 60 procent stikstof gereduceerd. De varkenshouderij heeft sinds 1990 80 procent aan ammoniak gereduceerd. Dat hoor je nooit wat over, ook niet in het rapport."
Volgens Bromet moet er dankzij het wetsvoorstel van GroenLinks juist geld vrijkomen voor álle boeren die willen verduurzamen. "Dus het is niet zo dat ik polariseer. Ik wil ruimte geven aan de agrarische sector. Maar er moet in de wet vastgelegd worden dat we in 2030 de helft van het stikstof hebben gereduceerd, in alle sectoren. Dus niet alleen in de agrarische sector, maar ook in de industrie en ook in het wegverkeer." Het alternatieve wetsvoorstel ligt nu bij de Raad van State.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.