'Accepteer dat er doden vallen, anders is er geen economie meer over'
- Nieuws
- 'Accepteer dat er doden vallen, anders is er geen economie meer over'
Als de lockdown één of twee jaar gaat duren, zal dat desastreuze gevolgen hebben voor de wereldeconomie, zegt opiniemaker Wierd Duk in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.
'Accepteer dat er doden vallen, anders is er geen economie meer over'
Video niet beschikbaar
Hij pleit ervoor om bepaalde leeftijdsgroepen met strenge veiligheidsvoorschriften weer aan het werk te laten gaan. "Iedereen begrijpt dat je de wereld niet een jaar in lockdown kan houden, want dan heb je geen economie meer over", zegt Duk. "In sommige delen van de wereld heb je dan ook geen staten meer over, want populaties zullen in opstand komen. In veel delen van de wereld zijn mensen bereid de dood wel te accepteren, als het alternatief is dat zij volledig verpauperen."
We zijn bereid om wereldwijd draconische maatregelen te nemen, omdat we zo bang zijn voor de dood, zegt Duk. "Omdat we niet meer met de dood kunnen omgaan, zijn we bereid de hele samenleving en economie stil te zetten."
Jongere generaties
Volgens Duk zullen jongere generaties zich snel gaan afvragen waarom ook zij in lockdown moeten. "Zij willen weer aan de slag." Met de juiste voorzorgmaatregelen zou dat mogelijk moeten zijn. Dankzij smart distancing kan de groep tussen de 20 en 50 jaar immers weer de samenleving in worden gestuurd, zo bepleit Duk. "Zij zijn sowieso al minder vatbaar. Als zij besmet raken is het aantal complicaties minder. En ze komen minder vaak op de IC."
"Als je de veiligheidsvoorschriften enorm opkrikt, en de mensen laat werken en de economie weer aan de gang brengt, dan hoeven er niet veel mensen in het ziekenhuis terecht te komen. We moeten gaan accepteren dat er mensen ziek worden en ook in deze jongere groep dood zullen gaan. Anders hebben we over één of twee jaar geen economie meer over."
'Dit is een oorlog'
Naast de economische gevolgen, heeft een jarenlange lockdown ook op psychisch gebied desastreuze gevolgen, zo voorziet Duk. "Dan zijn er veel zelfmoorden, en is er veel huiselijk geweld geweest. Dan zijn de kinderen die in hele nare situaties leven ook getraumatiseerd. We moeten accepteren dat dit een oorlog is waarin ook slachtoffers vallen. Dat durven we niet meer. We moeten de weg kiezen die onze economie nog enigszins draaiende houdt. Anders zijn de gevolgen over een paar jaar nog veel erger."