Opinie & Commentaar
EO

De Vijfde Colonne

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Vijfde Colonne

De Turkse journalist Can Dündar bezocht afgelopen week de Tweede Kamer, ondanks pogingen van het regime van de Turkse premier Erdogan om dat tegen te houden. De partij DENK gaf hem daar alles behalve een warm welkom. Hoe zou dat andersom gaan, vraagt Arend Jan Boekestijn zich af.

De uit Nederland gevluchte journalist Philippe Remarque was vorige week donderdag te gast in het Turkse parlement. Hij ging in gesprek met de Turkse Commissie van Buitenlandse Zaken over de situatie in Nederland. De hoofdredacteur van de Nederlandse krant de Volkskrant had in mei 2015 kritische artikelen gepubliceerd over wapenleveranties van de Nederlandse geheime dienst MIVD aan IS. Het kabinet Rutte 2 was daar erg ontstemd over liet hem in november 2015 gevangen nemen.

Op 26 februari 2016 werd hij vrijgelaten omdat een rechter bepaalde dat zijn detentie in strijd met de wet was. Op 6 mei 2016 mislukte een aanslag op hem maar een andere journalist werd verwond aan zijn been. Op dezelfde dag hoorde Remarque dat hij een straf van 5 jaar en tien maanden zou moeten uitzitten omdat hij geheime informatie van de staat had gelekt. In juni vluchtte Remarque naar Duitsland. Eind oktober 2016 kreeg hij een Nederlands arrestatiebevel aan zijn broek waardoor hij zijn vaderland niet meer kon bezoeken.

Henk Jansen

Vanuit Duitsland bezocht Remarque andere landen om uit te leggen hoe beroerd het was gesteld met de Nederlandse rechtsstaat. Zoals gezegd, vorige week donderdag bezocht Remarque het Turkse parlement. Hij was uitgenodigd door Turkse parlementariërs die zich zeer bezorgd maakten over de mensenrechtenschendingen in Nederland. In de Turkse parlementaire Commissie voor Buitenlandse Zaken zat echter ook een parlementariër met een Nederlandse achtergrond luisterend naar de naam Henk Jansen.

Tijdens de zitting van de Turkse Commissie Buitenlandse Zaken keek hij stuurs om zich heen. Uit alles bleek dat Jansen het maar niets vond dat de Nederlandse journalist Remarque was uitgenodigd in Turkije. Tijdens zijn inbreng begon hij Remarque de les te lezen:

"Het geeft geen pas mijnheer Remarque om Nederlandse problemen te importeren naar Turkije. Uw bezoek is niet in het belang van Turks-Nederlandse betrekkingen. Het heeft geen toegevoegde waarde voor Turkse burgers en al helemaal niet voor Turkse burgers met een Nederlandse achtergrond.

Bovendien is het lekken van staatsgeheimen niet alleen in Turkije maar ook in Nederland een misdaad. In Nederland staat daar een straf op van maar liefst 15 jaar. U meet met twee maten. Door uw komst biedt u nu een podium aan mensen in Turkije die Nederland in een kwaad daglicht stellen en met name Turkse burgers met een Nederlandse achtergrond zoals ikzelf."

Schaamte

De Turkse collega’s van Henk Jansen waren verbijsterd. Zij voelden plaatsvervangende schaamte voor de aanval van Jansen op Remarque. Het leek wel of Jansen erop uit was om alle bedenkelijke acties van de Nederlandse regering goed te praten. Had hij er dan geen enkel probleem mee dat Rutte in het geheim wapens had geleverd aan een terroristische organisatie als IS? Vond Jansen het ook prima dat Rutte na een mislukte coup zoveel ambtenaren, journalisten en militairen zonder enig vorm van proces had opgepakt?

Een oude en wijze Turkse parlementariër hield het niet meer en stak een tirade af tegen Jansen:

"Wat betekenen eigenlijk mensenrechten en persvrijheid voor U mijnheer Jansen? Als U de Nederlandse praktijken goedpraat dan zou u er ook geen enkele moeite mee moeten hebben als de Turkse regering journalisten die onwelgevallige artikelen publiceren gaat oppakken! Als u niet opkomt voor de rechtsstaat in Nederland dan zal u ook wel niet zoveel ophebben met de rechtsstaat in Turkije. Bent U soms de Nederlandse Vijfde Colonne in Turkije?

U spreekt altijd zalvende woorden over de noodzaak om alle Turkse burgers ook die met een Nederlandse achtergrond gelijk te behandelen. U zegt dat u wil verbinden. Als u de onrechtstatelijke handelingen van de Nederlandse regering blijft goedpraten dan wordt dat verbinden wel erg lastig mijnheer Jansen. Zegt U maar tegen de Nederlandse premier Mark Rutte dat hij wat meer moet gaan verbinden!"

Jansen liet de man uitrazen en ging snel naar zijn werkkamer om zijn inbreng in de Turkse Commissie van Buitenlandse zaken op Youtube te zetten. Na nog geen tien minuten kreeg hij een appje van de Nederlandse geheime dienst: "goed gedaan jochie".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Arend Jan Boekestijn is commentator bij Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie