Recherchechefs: camera’s en mobiele telefoongebruik leiden tot meer opgeloste moorden
- Nieuws
- Recherchechefs: camera’s en mobiele telefoongebruik leiden tot meer opgeloste moorden
Het intensieve mobiele telefoongebruik van Nederlanders en de explosie van het aantal camera’s zorgen ervoor dat moordzaken eerder en sneller worden opgelost. Door de technologische ontwikkelingen zijn meer specialistische en hoogopgeleide rechercheurs nodig, maar gaat het oplossingspercentage van moordzaken omhoog. Dat zeggen recherchechefs Toine van Loenhout en Danny Frijters en teamleider Raymond Kolsteren tegen de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau.
#25 - Het Onderzoeksbureau: Recherchechefs: camera’s en mobiele telefoongebruik leiden tot meer opgeloste moorden - Het Misdaadbureau
Het Onderzoeksbureau analyseerde alle moordzaken uit 2005, 2010, 2015 en 2020 aan de hand van de jaarlijkse moordlijsten van EW Magazine. Het ging om slachtoffers van moord of doodslag, na een fatale ruzie, liquidatie, relationeel geweld of een familiedrama. Uit de analyse blijkt dat steeds meer moorden worden opgelost, er een verdachte vast zit, of een verdachte nog voor de rechter moet komen. Van alle moordzaken uit 2005 is inmiddels ruim 80 procent opgelost. In 2010 was dat circa 85 procent, in 2015 ruim 90 procent en in 2020 meer dan 95 procent.
De cijfers zijn volgens de politie te verklaren doordat er steeds meer technisch bewijs verzameld kan worden. Zo is het aantal camera’s en de kwaliteit daarvan in de buitenruimte enorm toegenomen, maar hebben ook steeds meer particulieren een camera, bijvoorbeeld als deurbel. Mobiele telefoons slaan zoveel informatie op dat de gangen van verdachten exact kunnen worden nagegaan. "In een moordzaak die ik draaide, stond de volledige moord inclusief geluid op verschillende deurbelcamera’s”, zegt de Rotterdamse teamleider Raymond Kolsteren. "Dat was tien jaar geleden ondenkbaar.”
Een ander type politiemensen
Door de technologische ontwikkelingen is het rechercheonderzoek in de loop der jaren veranderd. Er komen steeds meer gespecialiseerde rechercheurs bij met een specifieke expertise, bijvoorbeeld op digitaal gebied. "Onderzoeken worden complexer”, zegt Toine van Loenhout, recherchechef van de eenheid Oost-Brabant. "Daarom moeten wij ander type politiemensen binnenhalen: specialisten met HBO-niveau.” In de eenheid Limburg is het aantal gespecialiseerde rechercheurs dat minimaal een HBO-opleiding heeft de afgelopen jaren gestegen van zo’n 20 naar 50 procent, zegt de Limburgse recherchechef Danny Frijters.
Het hogere oplossingspercentage betekent niet dat er geen nieuwe cold cases bij komen, zeggen de recherchechefs, onopgeloste zaken blijven er altijd. Maar, de dader van een moordzaak niet vinden wordt steeds zeldzamer. "Hoe afhankelijker mensen worden van techniek, hoe sneller ze voor een moord gepakt worden”, zegt Raymond Kolsteren. En Danny Frijters: "Door de goede technologische ontwikkelingen en rechercheurs die veel kennis hebben opgedaan in het verleden denk ik dat het echt lastiger is geworden om weg te komen met moord.”
Gerelateerde podcast
Het Misdaadbureau
Het Onderzoeksbureau
Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin
journalist Sandra van den Heuvel, Noa van Oostrom en Onno den Hollander
elke twee weken in een wereld van misdaad of misstanden duiken. Luister via NPO Radio 1, NPO Luister of je favoriete podcast-app.