Onderzoek
AVROTROS

Feit of Fictie: Heeft testosteron een remmende werking op huilgedrag?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of Fictie: Heeft testosteron een remmende werking op huilgedrag?

Maxim Februari smeerde voor zijn transitie van vrouw naar man testosteron. Sindsdien merkt hij dat hij minder snel verdrietig is. Huilen mannen inderdaad minder makkelijk door het testosteron in hun lichaam? Lammert de Bruin checkt het in de Feit of Fictie.

Schrijver en filosoof Maxim Februari sprak in het tv-programma Zomergasten openlijk over zijn transitie van vrouw naar man. Hij sprak over de verschillen die hij ervaart, waaronder verschil in emotie. "Als je testosteron gebruikt kun je veel minder makkelijk huilen. Vroeger bij films schoten mij wel eens tranen in de ogen. Dat gebeurt niet meer", aldus Maxim Februari.

Feit of Fictie: Huilen mensen minder snel door gebruik van testosteron?

Oudere mannen emotioneler

Ad Vingerhoets, hoogleraar emoties en welbevinden aan de Tilburg University, bevestigt de ervaring van Februari. Hij merkt het vooral aan de tegenovergestelde situatie. Als het testosterongehalte bij mannen verminderd, worden zij emotioneler. "We zien dat bijvoorbeeld bij prostaatkankerpatiƫnten. Als zij anti-hormonen krijgen, daalt het testosteronniveau. Dan zien we dat ze meer emotioneel worden."

Ook ziet de hoogleraar dat mannen die ouder worden makkelijk gaan huilen. "Ouder worden gaat ook samen met een daling van het testosteronniveau. Dus dat zijn allemaal aanwijzingen dat testosteron een remmende werking heeft op huilgedrag."

Effecten van hormonen op pubers

Jiska Peper is universitair docent en heeft onderzoek gedaan naar de effecten van hormonen op pubers. Jonge jongens krijgen in hun tienerjaren een flinke dosis testosteron.

Peper onderzocht of er door die veranderende hormoonhuishouding ook een verschil te zien is in emoties bij jongens. "Zij vertonen meer risicogedrag en ze vertonen minder makkelijk de emotie angst herkennen. Het heeft wel degelijk effect op emotieherkenning en emotieregulatie."

Jonge vaders huilen meer

Peper verdiept zich al lange tijd in de werking van hormonen. Zo weet zij dat mannen die voor de eerste keer vader worden tijdelijk minder testosteron aanmaken en dat heeft effect op hun gestel.

"We zien dat zij emotioneler zijn. Ze huilen meer. Daar rust wel een enorm taboe op. Dat wordt niet zo vaak naar buiten gebracht, maar dat hebben we in onderzoek wel kunnen zien."

'Vrouwen huilen uit machteloosheid, mannen om sport'

Mannen huilen volgens huilprofessor Ad Vingerhoets om andere zaken dan vrouwen. "Bij de grote uitlokkers van huilen, zoals rouw, heimwee of liefdesverdriet, is het verschil tussen mannen en vrouwen niet zo groot. Maar in de kleine alledaagse dingen ervaren vrouwen een machteloze woede en dat maakt ze aan het huilen."

Opvallend genoeg huilen mannen relatief meer bij een positieve gebeurtenis. "Om een bijzondere sportprestaties bijvoorbeeld. Dan zie je wel tranen bij mannen."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie