Onderzoek
AVROTROS

'Nederland scoort slecht op verschil tussen rijk en arm'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederland scoort slecht op verschil tussen rijk en arm'

In de verschillen tussen rijk en arm zou Nederland volgens activist Frank van der Linde, samen met de Verenigde Staten, het slechtst scoren. Dit zei hij op deze zender, in het programma Nieuwsweekend. Maar heeft hij daar ook gelijk in? Lammert de Bruin checkt het in Feit of Fictie.

Video niet beschikbaar

Van der Linde baseerde zijn uitspraak op de lijst van OESO-landen, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. De OESO is een samenwerkingsverband van 36, overwegend rijke, landen.

Vermogensverschillen

Er bestaat een lijst van deze landen, gesorteerd op ongelijkheid van vermogen van hun inwoners. Dat bevestigt Francis Weyzig, onderzoeker bij Oxfam Novib. Die stichting doet al jaren onderzoek naar economische ongelijkheid wereldwijd.

Die lijst schetst volgens hem echter maar een beperkt plaatje. Wereldwijd onderzoek laat de landen zien waar de ongelijkheid in vermogen het grootst is. Weyzig noemt landen als Libanon, Cyprus en Turkije.

Gini-coëfficiënt

Het Centraal Bureau voor de Statistiek doet al jaren onderzoek naar de vermogensongelijkheid in Nederland. Hoofdonderzoeker Peter Hein van Mulligen bevestigt dat die in ons land hoog ligt. Die ongelijkheid wordt uitgedrukt met het gini-coëfficiënt, waarbij 0 staat voor volledige gelijkheid en bij 1 al het vermogen bij één persoon ligt. In Nederland is dat coëfficiënt bijna 0,9.

Van Mulligen heeft wel wat kanttekeningen bij deze cijfers. Ten eerste zijn de Nederlandse pensioenvermogens daar niet in meegenomen, omdat ze niet toe te schrijven zijn aan individuen. Was dat wel gebeurd, dan zou de ongelijkheid afnemen.

Vraagtekens bij de cijfers

Daarnaast is er volgens Van Mulligen een belangrijk verschil in hoe de cijfers zijn verkregen. Waar in Nederland de belastingdienst een redelijk scherp zicht heeft op het vermogen van alle Nederlanders, is dat in het buitenland vaak niet het geval. Daar worden de cijfers over het vermogen gebaseerd op enquêtes onder een klein gedeelte van de bevolking.

"En op de een of andere manier zijn het altijd de vermogende mensen die hun vermogen iets lager inschatten", zegt Van Mulligen. Kortom, Van Mulligen verwacht dat Nederland in werkelijkheid wat minder hoog op de lijst van vermogensongelijkheid scoort.

Inkomen in plaats van vermogen

Waarschijnlijk verwees Frank van der Linde naar de cijfers over de vermogensongelijkheid, maar het is de vraag of dat het juiste cijfer is om het verschil tussen rijk en arm uit te drukken.

Van Mulligen vindt het verstandiger om naar de inkomensongelijkheid van mensen te kijken. Je inkomen bepaalt immers de manier waarop je kunt leven. Als het gaat om inkomensongelijkheid scoort Nederland internationaal gezien weer heel laag; de inkomensgelijkheid in ons land is relatief klein. Daarom moet de bewering van Frank van der Linde als fictie worden bestempeld.

Feit of Fictie: hoe groot zijn de verschillen tussen rijk en arm?

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie