Buitenland
NOS

Economische uitdagingen van president Milei: armoede en bezuinigingen in Argentinië

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Economische uitdagingen van president Milei: armoede en bezuinigingen in Argentinië

President Javier Milei probeert de Argentijnse economie uit het slop te trekken, maar meer dan de helft van de Argentijnen leeft nu in armoede. Een van zijn belangrijkste maatregelen is een drastische bezuiniging op het hoger onderwijs, wat leidde tot massale demonstraties. "Onderwijs is de beste manier om de aanval van de regering tegen de arbeidersklasse tegen te gaan", zegt een student. "Toegang tot onderwijs zorgt ervoor dat we een betere kwaliteit van leven hebben." Latijns-Amerika-correspondent Boris van der Spek volgt de situatie vanuit Mexico.

Video niet beschikbaar

Milei rechtvaardigt zijn ingrijpende maatregelen door te stellen dat hij "een land in recessie heeft geërfd." Om de economie te herstellen, heeft hij pensioenen bevroren, duizenden ambtenaren ontslagen en publieke diensten, zoals openbaar vervoer, flink duurder gemaakt. Volgens correspondent Boris van der Spek hebben deze maatregelen "verstrekkende gevolgen" en leiden ze ertoe dat "veel Argentijnen niet langer drie maaltijden per dag kunnen veroorloven."

Een langdurige economische malaise

Argentinië kampt al geruime tijd met economische problemen en heeft "het hoogste armoedecijfer sinds 2003." Correspondent Boris van der Spek merkt op dat er "3,4 miljoen Argentijnen in armoede bijgekomen zijn, een stijging van meer dan 11% sinds de tweede helft van 2023." Hij voegt eraan toe dat "de inflatie momenteel een van de hoogste ooit is, met een percentage van 230%", en hoewel de maandelijkse inflatie begint te dalen, "blijft de algehele inflatie onverminderd hoog."

De groeiende armoede heeft een directe impact op het leven van de Argentijnen. Veel mensen werken meerdere baantjes om rond te komen, maar de gemiddelde maandelijkse inkomsten van 300 dollar zijn "niet voldoende om in de basisbehoeften te voorzien." Een bezorgde inwoner zegt: "Aan het eind van de maand hebben we geen cent meer over." Velen hadden niet verwacht dat de economische malaise "zo langdurig zou zijn."

Gevolgen voor de populariteit van Milei

De steun voor Milei neemt af, maar hij "geniet nog steeds het vertrouwen van ruim de helft van de bevolking", zegt correspondent Boris van der Spek, een lichte daling ten opzichte van zijn verkiezingsoverwinning vorig jaar. Hij benadrukt dat de politieke steun van markten en het IMF cruciaal is voor Milei, en die heeft hij momenteel. Echter, "een verdere afname van de steun vanuit de bevolking kan ook de politieke steun verminderen", wat voor hem een groot probleem kan vormen.

Argentinië

Ster advertentie
Ster advertentie