Cultuur & Media
KRO-NCRV

Is het terecht dat Gen Z'ers als aanstellers bestempeld worden?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het terecht dat Gen Z'ers als aanstellers bestempeld worden?

Generatie Z krijgt vaak te maken met kritieken. En dat terwijl die generatie juist vele crises voor de kiezen heeft gekregen in hun enkele jaren als (jong)volwassenen. Denk aan de financiële crisis, coronacrisis, energiecrisis, zorgcrisis, woningcrisis, klimaatcrisis en nog meer van dat soort zaken. Tegelijkertijd zou deze generatie zich aanstellen. Maar is dat wel zo? Psycholoog Jos Ahlers vertelt bij Spraakmakers hoe het zit.

Video niet beschikbaar

Oudere generaties kijken vaak neer op de jongere generaties, het is eigenlijk van alle tijden. Maar geldt dat ook voor Gen Z? "Er is natuurlijk een groep die het moeilijk heeft, maar de meeste Gen Z'ers groeien over het algemeen op in welvaart", zegt Ahlers. Daar maakt de psycholoog, die drie boeken heeft geschreven over deze groep, wel een kanttekening bij.

Crisis, crisis, crisis

"Eigenlijk vanaf het moment dat ze zich bewust zijn van de buitenwereld, worden ze overspoeld met crises", gaat Ahlers verder. "Het begon met de bankencrisis, maar ook de coronacrisis en twee jaar opgesloten gezeten achter een schermpje. We hebben een stikstofcrisis, een onderwijscrisis, een zorgcrisis, een pensioencrisis, noem het maar. Crisis, crisis, crisis."

'Crises worden niet meer opgelost'

Natuurlijk heeft iedere generatie te maken crises. "Als je bijvoorbeeld kijkt naar de jaren 80, toen hadden we ook een enorme wooncrisis. Maar dat gingen we oplossen met vinexwijken en binnensteden opknappen", duidt Ahlers. "En nu worden die crisissen niet meer opgelost. Ze stapelen zich maar op. En de jongeren krijgen dat mee thuis en daar hebben ze last van."

Maatschappelijk betrokken

Tegelijkertijd is Gen Z wel maatschappelijk betrokken. Zo doen ze vaker aan vrijwilligerswerk en protesteren ze uit "boosheid" omdat ze "teleurgesteld" zijn in de "klassieke" politiek. Dat uit zich dan weer niet in hun afnemende stemgedrag.

Veel zorgen

Moeten we ons dan zorgen maken over Gen Z? "Het gaat met alle generaties goed. Tot nu toe zien we dat steeds in de geschiedenis. We maken ons heel veel zorgen over de jeugd en dan verrassen ze ons toch weer met met nieuwe oplossingen en goede ideeën. En dan komt het allemaal best wel goed."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie