Is plastic ook gevaarlijk voor Nederlandse herten?
- Nieuws
- Is plastic ook gevaarlijk voor Nederlandse herten?
In het Japanse Nara zijn zes herten overleden. Bij het openen van hun magen zijn kilo's plastic aangetroffen. De herten hebben zich daar dood aan gegeten. De herten zouden het verschil niet kennen tussen voedsel en plastic. Zien ze dat verschil inderdaad niet, en lopen Nederlandse herten ook gevaar? Martijn Rosdorff zoekt het uit in Feit of Fictie.
Geen verschil
De Japanse herten lopen gewoon los in de stad Nara, en treffen daar genoeg plastic aan. Dat eten ze vervolgens op. Maar waarom zien ze geen verschil met echt voedsel? Frans Kapteijns, oud-boswachter, meldt het volgende: "Heel veel van die kleine stukjes plastic die er zijn, zoals snoeppapiertjes, of ballonnen, plastic boterhammen zakjes, dat zien herten allemaal niet. Dat gaat samen met de rest van het eten dat ze naar binnen werken gewoon naar binnen toe."
Herten zijn herkauwers en hebben net als koeien vier magen. Het plastic dat ze binnenkrijgen blijft hier altijd inzitten.
'Hier nooit plastic gevonden'
Maar hoe is het gesteld met de herten in Nederland? Is plastic ook voor hen een gevaar? Vereniging Het Edelhert is hier ooit opgericht om te zorgen voor de hertenpopulatie op de Veluwe. Als zij een hert aantreffen dat net overleden is, dan wordt voor onderzoek de maag ook opengesneden.
"Dan kun je zien wat er gebeurd is: heeft het dier voldoende voedsel gehad? Op die manier hebben wij nooit eerder geconstateerd dat er plastic in de maag van een hert zit", zo meldt Jan Paulides, woordvoerder van de vereniging.
Geen Japanse toestanden
Al met al kunnen we constateren dat herten beschermd moeten worden tegen het binnenkrijgen van plastic. Voor je het weet zit dat in de maag van het dier. Maar: toestanden zoals in het Japanse Nara zullen we hier in Nederland niet zo snel krijgen. Herten leven hier lang niet zo dicht op de mensen als daar.
Feit of Fictie: herten herkennen geen plastic
Radio EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.