Onderzoek
NOS

Desinformatie vanuit het buitenland over Nederlandse methaan-remmer in koeienvoer

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Desinformatie vanuit het buitenland over Nederlandse methaan-remmer in koeienvoer

Het middel Bovaer wordt aan koeienvoer toegevoegd om de methaanuitstoot van koeien te verlagen. Het middel wordt al zo'n 15 jaar gebruikt, vertelt Dick Veerman, hoofdredacteur van nieuwsplatform Foodlog en voedingsdeskundige. Op sociale media is onrust ontstaan over Bovaer, het zou zogenaamd niet goed zijn voor de gezondheid van de mens. Veerman legt uit wat de methaan-remmer is en of het gebruik schadelijke consequenties heeft.

Video niet beschikbaar

Bovaer wordt ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf DSM Firmenich. Het wordt door een aantal zuivelbedrijven gebruikt, zoals Arla en Friesland Campina. In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten worden Arla's zuivelproducten zelfs weggespoeld vanwege de onrust. Online wordt ook opgeroepen om producten van FrieslandCampina te boycotten. Volgens de zuivelbedrijven, supermarkten en overheidsinstanties is er sprake van desinformatie die verspreid wordt door complotdenkers.

Werking Bovaer

Koeien produceren gas, methaan. Methaan is sterker dan koolstofdioxide, het gas dat van alle broeikasgassen als meest belangrijke wordt gezien. Methaan staat op de tweede plaats van slechte gassen voor het milieu volgens Milieu Centraal. Om de uitstoot van methaan door koeien te verminderen, is er een middel ontwikkeld dat wordt toegevoegd aan het voer van de koeien, dat is Bovaer. De stof zorgt ervoor dat koeien minder boeren (en scheten) laten en dus minder methaan uitstoten.

"Dat middeltje beperkt de gasvorming met 30 procent, daar zijn we allemaal heel blij mee, want die koeien moeten hun klimaatimpact beperken" licht Veerman toe. Door een medewerker op zijn nieuwsplatform Foodlog, is berekend dat Bovaer pas vanaf het drinken van 350.000 liter melk door een mens per dag tot een mogelijk gevaarlijke grens komt. "Dat is een beetje veel, het risico is heel beperkt. Dat geldt ook voor vlees." zegt Veerman lachend. Online werd namelijk ook gevreesd dat Bovaer niet alleen in de melk, maar in het vlees van een koe terecht zou komen.

Welzijn mens en dier

Volgens onderzoek is er geen sprake van dat de stof schadelijke effecten zou hebben op mensen door inname van melk of vlees van de koe. Er wordt ook gezegd dat Bovaer niet slecht is voor de koe die het opeet, dat blijkt uit onderzoek dat gedaan is door publiek-private onderzoekers. Veerman vertrouwt op deze wetenschap. In Nederland wordt het middel breed gebruikt, in het Verenigd Koninkrijk door 30 boeren.

Het middel wordt al ongeveer 15 jaar in Nederland gebruikt en is getest. Het zit onder andere in de producten van FrieslandCampina-boeren. Zij leveren aan alle Nederlandse supermarkten, op één na. Veerman schrijft de verspreiding van de desinformatie toe aan "de bijzondere samenloop van omstandigheden in de 'post truth'-samenleving." Hiermee doelt hij op de samenleving na het uitbreken van de coronapandemie, waarin mensen niet meer weten wat waar is. "Na COVID zijn mensen een beetje wantrouwig geworden tegen een groot systeem" zegt de voedingsdeskundige.

De Engelse dokter Renée Hoenderkamp stelt voor om Bovaer op het melkpak bij de ingrediënten te zetten voor transparantie. Veerman is het er mee eens: "Zet het er gewoon op!" Hij verwacht dat het effect van de anti-Bovaercampagne sterke gevolgen zal hebben, vooral dat bedrijven die geen Bovaer gebruiken, dat zullen laten weten.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie