Politiek
KRO-NCRV

Schreeuw om overheidssteun voor Tata Steel: 'Word niet afhankelijk van Rusland of China'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schreeuw om overheidssteun voor Tata Steel: 'Word niet afhankelijk van Rusland of China'

Vakbond FNV en GroenLinks-PvdA vroegen de overheid in een brandbrief om steun voor Tata Steel, zo schrijft de NOS. Banenverlies en schade aan de maakindustrie moeten worden voorkomen. "We gaan toch niet afhankelijk worden van staal uit China of Rusland?", zegt Theo Henrar, voorzitter van de FME, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De staalproducent uit IJmuiden staat voor een grote uitdaging om de uitstoot van CO2 en schadelijke stoffen te verminderen. Miljarden euro's aan overheidssteun zijn daarvoor nodig. Tegelijkertijd verkeert Tata Steel in grote financiële problemen vanwege hoge energiekosten en Chinese concurrentie.

Groen staal

"Ze moeten vergroenen", zegt Hans Dellevoet, van de dorpsraad Wijk aan Zee. En daar lijkt eenieder uit de Spraakmakers-community het mee eens. "Maar je kunt niet zomaar een zak geld over de schutting gooien", stelt Dellevoet.

Tata Steel is goed voor duizenden banen voor omwonenden. Daan Dekker, schrijver van Het eeuwige vuur, woont op een paar kilometer afstand van Tata Steel en zegt: "In het blok waar ik woon werken er al meerdere mensen. Het verbindt de regio ook, maar je ruikt het wel. Het is nu gewoon een vervuilend bedrijf. "

Longboard surfkampioen Anne Albers woont in Wijk aan Zee, onder de rook van de staalproducent. Zelf komt zij met regelmaat misselijk het water uit door de uitstoot. "Er liggen giga stofplakkaten op de vensterbanken en ik ken veel mensen met gezondheidsklachten erdoor. Het wordt tijd dat de overheid omwonenden op één gaat zetten. Zeker in deze tijd waarin ons klimaat en onze biodiversiteit in nood zijn."

Onafhankelijk?

Staal wordt in van alles gebruikt, stelt FME-voorzitter Theo Henrar. "Ook in alles dat nodig is voor energietransitie", zegt hij. "Zonnepanelen, windmolens, batterijen, maar ook voor ziekenhuizen, defensie en ik gok dat u vanochtend nog met bestek heeft gegeten. Ook dat is staal, we hebben het nodig."

"We gaan toch niet afhankelijk worden van staal uit China of Rusland?" zegt Henrar. Robert Koelemeijer, beleidsonderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving, stelt dat een investeerder zijn geld maar één keer kan uitgeven. "Dat doet men op plekken waar het het meest oplevert en dat is niet Europa."

Zelf doen!

Volgens Cihan Lacin, bestuurder bij FNV Tata Steel, moet die steun daarom vanuit onze overheid komen en dient het staalbedrijf zelf met het grootste deel van de investering te komen. "Maar als je versneld wil vergroenen, dan heb je die steun nodig. Daar zul je afspraken over moeten maken, al zijn ze complex", zegt Lacin. Hij ziet dat andere landen voor vergroening kiezen mét randvoorwaarden en condities. "Als je dat niet red moet alsnog je iedere euro terugbetalen."

Volgens Koelemeijer moet de productie van eigen bodem komen. "Waar haal je anders al dat staal vandaan?" FME-voorzitter Henrar stelt dat Nederland zelf in de buidel moet gaan tasten en naar omringende landen dient te kijken om te zien wat zij doen om steun te bieden en te vergroenen. "We moeten het zelf doen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie