GGZ zeer bezorgd over terugtrekking gemeenten uit Zorgakkoord
- Nieuws
- GGZ zeer bezorgd over terugtrekking gemeenten uit Zorgakkoord
Er zijn grote zorgen bij de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) nu de Vereniging Nederlandse Gemeenten uit het zorgakkoord is gestapt.
Dit akkoord tussen de gemeenten, het kabinet en de zorgsector moet de gezondheidszorg toegankelijk en betaalbaar houden. Maar gemeenten stoppen met deze samenwerking, vooral vanwege de bezuinigingen van het kabinet op gemeentelijke budgetten voor gezondheidsprojecten.
Volgens de branchevereniging van de Nederlandse GGZ heeft de terugtrekking van gemeenten grote gevolgen voor mensen die geestelijke gezondheidszorg nodig hebben, zegt voorzitter Ruth Peetoom in het NOS Radio 1 Journaal. "Gemeenten zijn heel belangrijk om betere omstandigheden te bieden voor de gezondheid van mensen."
Aan de ene kant gaat het dan om preventie. "Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat mensen goede bestaanszekerheid hebben. Mensen die in armoede leven hebben veel meer kans op mentale problemen. Maar het gaat ook om het helpen bij schulden, wat ook mentale problemen veroorzaakt."
Maar ook in de aanpak van reeds bestaande mentale problemen spelen gemeenten een belangrijke rol, benadrukt Peetoom. "Als je eenzaam bent is een buurthuis belangrijk. En aan sociale netwerken kan een gemeente ook van alles doen."
Verkennend gesprek
Een van de afspraken in Integraal Zorgakkoord is het zogeheten verkennend gesprek, wat op losse schroeven komt te staan zonder medewerking van gemeenten. Peetoom: "Als mensen mentale problemen hebben, moet je weten waar dat vandaan komt. Mensen moeten niet op een wachtlijst komen te staan voor psychische zorg als hun problemen worden veroorzaakt door schulden. Dan kun je veel beter daar wat aan doen, want dan neem je de oorzaak weg. Als zo'n verkennend gesprek er niet meer kan zijn, valt zo’n instrument weg en dan wordt het voor ons als geestelijke gezondheidszorg heel moeilijk om onze afspraken na te komen."
Peetoom hoopt dat het kabinet op andere gedachten te brengen is. "Wij hopen heel erg dat het Rijk het gemeenten ook mogelijk maakt om weer mee te doen. En dat er ondertussen op lokaal en regionaal niveau ook de gemeenten blijven meedoen aan de hele goede initiatieven die er nu al lopen."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.