'Pas op voor gevaarlijke EMDR-behandelaars zonder de juiste papieren'
- Nieuws
- 'Pas op voor gevaarlijke EMDR-behandelaars zonder de juiste papieren'
Ongekwalificeerde therapeuten en coaches behandelen massaal mensen met EMDR, terwijl dat grote gevolgen kan hebben voor de patiënt. Daarover trekt de Vereniging EMDR Nederland (VEN) aan de bel bij het onderzoeksplatform Pointer. De vereniging eist dat ze daarmee stoppen: "Eigenlijk vind ik dat EMDR-therapeut een beschermde titel moet zijn", aldus VEN-voorzitter, Jiska Wijermans.
Video niet beschikbaar
EMDR is een bewezen effectieve traumabehandeling en is de voorkeursbehandeling bij ptss. Tegenwoordig blijkt uit steeds meer onderzoeken dat de behandeling ook bij andere aandoeningen zoals angststoornissen, eetstoornissen en depressie effectief is. Tijdens sessies moeten patiënten terugdenken aan een pijnlijke gebeurtenis, terwijl ze bijvoorbeeld met hun ogen de vinger van een behandelaar volgen. Op deze manier wordt het 'werkgeheugen' van het brein overbelast, waardoor de spanning van het trauma eraf gaat.
Luister naar de Pointer uitzending van Thijs van Dorssen: Fouten in de EMDR-behandelkamer.
Fouten in de EMDR-behandelkamer
Klachten verergeren
Bij verkeerde inzet van EMDR, kunnen de klachten juist verergeren. "Mensen die het als behandelmethode inzetten zonder over de juiste papieren te beschikken, zijn beunhazen", zegt Ad de Jongh, bijzonder hoogleraar angst- en gedragsstoornissen aan de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Hij haalde de therapievorm ruim twintig jaar geleden naar Nederland.
Wie officiële erkenning van de VEN wil als EMDR-behandelaar, moet aan strenge vooropleidingseisen voldoen en een speciale opleiding volgen, die inclusief supervisie ongeveer zo’n vier jaar duurt. Bij andere opleiders gaat het een stuk makkelijker, bij sommige trainers kun je ook in twee dagen leren hoe je EMDR toepast. Pointer vond op internet tientallen opleiders die niet door de VEN goedgekeurd zijn. Volgens de VEN is dat heel zorgelijk. "Het is onmogelijk om in een paar dagen EMDR goed te leren toepassen", zegt Wijermans.
Ziek door verkeerde EMDR
Daan – niet haar echte naam – heeft in haar jeugd te maken met seksueel misbruik en mishandeling. Ze gaat in haar volwassen leven naar een coach die haar uiteindelijk behandelt met EMDR, wat verkeerd uitpakt. "Ik dacht dat het mij zou helpen, maar het heeft me uiteindelijk alleen maar zieker gemaakt", zegt Daan. De coach van Daan, wil alleen anoniem reageren en bevestigt dat de behandeling met EMDR niet goed heeft uitpakt, toch heeft ze de behandeling op aandringen van Daan zelf, doorgezet.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.