Onvrede over noodopvang minderjarige vluchtelingen in Ommen
- Nieuws
- Onvrede over noodopvang minderjarige vluchtelingen in Ommen
De noodopvang van 48 minderjarige vluchtelingen in Ommen laat flink te wensen over. Zo hebben de jongeren maandenlang geen onderwijs gehad, terwijl ze wel leerplichtig zijn. Daarnaast worden er weinig activiteiten voor de jongeren georganiseerd. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money en Pointer.
Video niet beschikbaar
De minderjarige vluchtelingen vallen onder de verantwoordelijkheid van voogdij-organisatie Nidos. Die heeft de dagelijkse begeleiding en de opvang van de jongeren uitbesteed aan het Arnhemse zorgbedrijf You-Care. Normaal gesproken verzorgt Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de noodopvang, maar die kampt door de toestroom van minderjarige asielzoekers met een tekort aan locaties. Daarom nam Nidos vorig jaar als noodoplossing een deel van de opvang over.
Weinig activiteiten
Sinds november vorig jaar worden 48 jongeren opgevangen in Ommen. Ze zijn voornamelijk afkomstig uit Syrië en Eritrea. In een gesprek met Pointer en Follow the Money laten ze weten dat er bijna niks voor ze te doen is. "Er is geen dagprogramma, er zijn weinig activiteiten en er is niet of nauwelijks onderwijs." Hun asielprocedure moet binnen drie maanden zijn afgerond, wat voor veel van de jongeren nog niet het geval is.
De gemeente Ommen is verantwoordelijk voor het onderwijs. In een reactie zegt Ommen dat de verwachting was dat de opvang slechts tijdelijk zou zijn. Door een gebrek aan leerkrachten kwam het officiële onderwijs bijna een jaar niet op gang. Wel werd er taalonderwijs gegeven door vrijwilligers. Die stopten na een half jaar door een gebrekkige organisatie bij zorgbedrijf You-Care.
Vermoeid personeel
Een alternatief dagprogramma was er niet en activiteiten kwamen niet van de grond. Het personeel van You-Care zegt dat dit kwam doordat de organisatie hier geen geld voor vrij maakte en doordat medewerkers vermoeid waren van de vele diensten die ze achter elkaar werkten. Sommigen maakten 120 uur per week, anderen werkten zeven weken achter elkaar 80 uur per week.
In een reactie laat You-Care weten dat het juist de jongeren en de medewerkers waren die het af lieten weten. "De pupillen hebben de vrije keus of ze deelnemen aan de activiteit of niet. En we zijn afhankelijk van de inzet van medewerkers." Daarbij is de kwaliteit van de ZZP'ers een probleem, stelt You-Care.
Vervalste zorgdiploma
Het zorgbedrijf zegt het afgelopen jaar daarom van meerdere zzp’ers afscheid te hebben genomen. Daarnaast moesten enkele zzp’ers vertrekken nadat was gebleken dat ze met een vervalst zorgdiploma aan de slag waren gegaan. "Het liefst zouden we medewerkers in vaste dienst willen aannemen, maar daar is moeilijk aan te komen."
De verveling en onderlinge irritaties tussen de Syrische en Eritrese jongeren leidden in mei tot een opstootje waaraan uiteindelijk de politie en een ambulance aan te pas moesten komen.
You-Care en Nidos meldden het incident beide bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Die deed na de beoordeling van de melding geen verder onderzoek, maar verzocht de partijen om 'verbetermaatregelen' te nemen.
Unicef waarschuwde eerder dit jaar nog voor de kwaliteit van de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Zo zouden kinderen amper perspectief hebben en weinig tot niets te doen hebben. Daarnaast is er een gebrek aan privacy en onderwijs.
Lees meer op Pointer.nl
Pointer Radio
Pointer het onderzoeksjournalistieke platform van KRO-NCRV brengt eens in de twee weken op zaterdag om 14:00 uur reportages over onderwerpen die nieuwe feiten en nieuwe inzichten opleveren.
Voor meer informatie over dit onderzoek of andere onderzoeken van Pointer ga je naar pointer.kro-ncrv.nl. Kijk iedere donderdag om 20:25 uur naar Pointer op tv op NPO 2 of luister zaterdag om 14:00 uur naar NPO Radio 1.