'EMDR is een zeer effectieve behandeling voor kinderen en jongeren'
- Nieuws
- 'EMDR is een zeer effectieve behandeling voor kinderen en jongeren'
EMDR- en traumagerichte cognitieve gedragstherapie blijkt goed te helpen bij kinderen en jongeren met een posttraumatische stressstoornis. Dat blijkt uit onderzoek van buitenpromovendus en klinisch psycholoog Carlijn de Roos.
Video niet beschikbaar
"Beiden zijn een effectieve traumabehandeling waarbij je de herinnering activeert door te vragen naar wat er is gebeurd en aan te geven wat nu nog spanning geeft", legt De Roos uit. "Bij cognitieve gedragstherapie wordt veel gepraat en waardoor de niet-helpende gedachte wordt veranderd in iets positiefs."
"Bij EMDR wordt gevraagd iets anders te doen, waarbij er een soort competitie ontstaat in het werkgeheugen en de herinnering verliest. We bieden zoveel afleiding, waardoor er steeds minder plek is voor die herinnering."
Grote kans op herstel
De Roos heeft de effectiviteit van beide therapieën bij kinderen en jongeren onderzocht en met elkaar vergeleken. "De therapie heeft negentig tot honderd procent herstel. Dat is bijzonder hoog. Ook andere klachten, zoals angst en somberheid veranderen en het blijft veranderd."
Vooral EMDR heeft op zeer korte termijn al effect, blijkt het onderzoek van De Roos. "Kinderen en jongeren die één zeer traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt, boekten allemaal binnen vier uur al resultaat. Hoe meer negatieve herinneringen, des te langere behandeling nodig is."
Gepest
Valerius (8) is in groep drie erg gepest op school en heeft daarom EMDR-therapie gehad van De Roos. Hij beschrijft de therapie en vertelt dat hij voor een lamp met groene, trillende eitjes en lichtjes zat. "Ik moest aan mijn slechte gedachten denken en tegelijkertijd heen en weer bewegen met mijn ogen, terwijl ik mijn hoofd stil hield."
Na iedere keer dat hij therapie kreeg, ging het steeds een beetje beter. "Ik dacht minder vaak terug aan het pesten en mijn leven werd weer net als vroeger", vertelt hij.
EMDR vaker en sneller inzetten
De Roos ziet graag dat mensen met een depressie of verdriet hebben vanwege bijvoorbeeld een overlijden, ook geholpen worden met deze therapie. "Reacties op een nare gebeurtenis zijn normaal, maar posttraumatische stressstoornis kunnen we na een maand al stellen. Er is dan ook geen reden om te wachten en hoe eerder de behandeling start, hoe beter."
EMDR wordt al veel toegepast, maar het kan volgens De Roos nog vaker. "Zowel kinderen, jongeren als ouders kunnen er vaker om vragen. We moeten het sneller inzetten. In een middag kun je heel veel verbetering bereiken."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.