Binnenland
KRO-NCRV

Zijn vaders de sleutel tot kinderen weer aan het lezen krijgen? 'Goed voorbeeld doet goed volgen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn vaders de sleutel tot kinderen weer aan het lezen krijgen? 'Goed voorbeeld doet goed volgen'

Het staat er niet goed voor waar het op de leesvaardigheid van onze kinderen aankomt. Dit kunnen we niet in een klap verhelpen. Uit onderzoek is gebleken dat een te hoog doel gedoemd is om te falen, maar met kleine stapjes ontstaat er een grotere kans van slagen. Zo bekijkt Tamar van Gelder, directeur van Stichting Lezen, het ook. "Er zijn een boel manieren om het behapbaar te maken", zegt Van Gelder bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De Nationale Voorleesdagen gaan morgen van start. Stichting Lezen wil ervoor zorgen dat beide ouders of verzorgers van een kind aandacht hebben voor lezen. Dit jaar focust de campagne zich daarom met name op mannen. "Dat doen we omdat mannen minder vaak voorlezen en het belang er ook minder van in lijken te zien", zegt Van Gelder.

Goed voorbeeld

De directeur legt uit dat dit komt doordat mannen als kind ook vaak minder voorgelezen zijn. Volgens Van Gelder zien vrouwen wel snel het belang en de verantwoordelijkheid van voorlezen in, maar mag dit gevoel bij vaders, opa's en verzorgers meer opgewekt worden. "In de duur van voorlezen zie je een aanzienlijk verschil. Bij vrouwen ligt dit gemiddelde bij 18 minuten en bij mannen op 11 minuten voorlezen."

Volgens de directeur kun je niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. "Het liefst pak je al een boekje erbij wanneer een baby'tje net geboren is. Dan ben je maar alvast met woorden bezig."

Van Gelder stelt dat voorlezen heel leuk kan zijn, maar ziet ook in dat dit niet voor iedereen makkelijk is. "Maar er zijn een boel manieren om het behapbaar te maken."

Microstapjes

Zo geeft de directeur als tip om samen met je kind te beginnen met luisterboeken. "Terwijl je niet aan het lezen bent, ben je tijdens het luisteren wel met taal en woordenschat bezig en stap je samen met je kind in een andere wereld om avonturen te beleven." Na wat luisterboeken kun je als volgende stap wellicht samen met je kind een leesboek uitzoeken, stelt Van Gelder.

Wanneer het niet makkelijk is om voor te lezen door moeheid of een tijdgebrek, kun je er ook voor kiezen om niet alleen 's avonds voor te lezen. "Je kan het ook tussendoor of aan het ontbijt 10 minuten doen. Een andere manier van het met elkaar in gesprek te gaan", vertelt Van Gelder.

De lezende leraar

Naast de ouders of verzorgers hebben leraren een grote rol in het stimuleren van lezen. "De lezende leraar is zo van belang. Goed voorbeeld doet goed volgen", zegt Van Gelder. Ze adviseert leraren om in een halfuurtje vrij lezen zelf ook in alle rust te gaan lezen.

Ook ziet zij dat er minder druk op de leraren nodig is om dit te kunnen bereiken. Stichting Lezen heeft een brief geschreven aan de Tweede Kamer, die daar morgen behandeld wordt, waarin de aanpak van deze aspecten wordt aangehaald. "Het is van belang dat die lezende leraar ruimte en tijd krijgt om zich te ontwikkelen. En dat hij of zij vakliteratuur met leerlingen kan gaan lezen die hij of zij zelf mag kiezen", zegt Van Gelder.

Leesdip

Veel kinderen komen rond hun twaalfde of dertiende in een leesdip. Volgens de directeur is het belangrijk om hen met boeken te blijven omringen en ook zelf in alle rust op de bank een boek te lezen. "Om ook zo het goede voorbeeld te geven." Daarnaast adviseert Van Gelder om de bibliotheek te bezoeken en te vragen naar leestips, evenals andere ouders aan te spreken op het schoolplein en te vragen naar hun favoriete (jeugd)boeken.

Ook stelt de directeur ouders en verzorgers van een kind met een leesdip gerust: "Als er een goede basis is en je bent op jonge leeftijd begonnen met voorlezen, mag je erop vertrouwen dat je kind later weer gaat lezen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie