Pointer
KRO-NCRV

Komende uitzending

foto: Pointerfoto: Pointer
  1. Nieuwschevron right
  2. Komende uitzending

Komende uitzending 4 mei 14:00 uur

PFAS in de provincie

Er wordt steeds meer PFAS-vervuiling ontdekt, zowel in het water als in de bodem. En als het ontdekt wordt, is het ook niet zomaar opgelost. Mensen met moestuinen maken zich flinke zorgen. En hoeveel PFAS-locaties zijn er eigenlijk in uw provincie?

Te gast zijn milieubioloog Annemarie van Wezel en gedeputeerde van de provincie Utrecht Has Bakker.


Pointer pop-up: verkrotte panden in Tilburg

Er zijn veel verkrotte panden in Tilburg. Dat is al jaren een probleem. Hoe is het om in een buurt te wonen waar veel huizen verkrotten en wat doet de gemeente eraan om de leefomgeving te verbeteren? Wethouder stedelijke ontwikkeling Van der Pol reageert.

Spionerende Russische vissersschepen

Russische vissersschepen vissen niet alleen naar kabeljauw. Ze spioneren ook voor de Russische overheid. Dus waarom kunnen Russische vissersschepen ongehinderd in Eemshaven aanleggen, in het zicht van militaire opslagplaatsen van de NAVO? Defensiespecialist Patrick Bolder (HCSS) legt uit.

Voorgaande uitzending zaterdag 20 april

Video niet beschikbaar


Mensenrechtenschendingen in het Koninkrijk

Migranten die armoede en geweld in Venezuela ontvluchten, worden op Curaçao niet volgens de regels behandeld. Volgens juristen en ngo's is sprake van mensenrechtenschendingen. Moet er worden ingegrepen door Den Haag? Sprekers: in de studio onderzoeker Chrisje Sandelowsky (Universiteit Leiden) en staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties.

Lees ook: Curaçao schendt de rechten van bootmigranten uit Venezuela

Pointer pop-up: het migrantenhotel

Er zijn plannen voor de bouw van een migrantenhotel- House of Europe- aan de Rielseweg in Tilburg. De bewoners van het nabijgelegen dorp Riel (Goirle) maken zich zorgen. Wordt hun dorp strak overspoeld met Poolse arbeidsmigranten?

De Pointer pop-up redactie is van 24 april t/m 18 mei te vinden aan het Pieter Vreedeplein in Tilburg.

MDMA voor je trauma

Het lijkt misschien te gek voor woorden maar zou binnenkort werkelijkheid kunnen zijn. De illegale partydrug MDMA wordt gebruikt om mensen met posttraumatische stress stoornis te behandelen. Psychotherapie onder invloed van deze drug zou het makkelijker moeten maken om mensen met de zwaarste vorm van ptss verlichting te bieden.

Mede door de grote problemen in de Nederlandse ggz is de vraag naar nieuwe effectieve behandelingen enorm. De eerste onderzoeken naar de MDMA therapie hadden zulke goede resultaten dat ook de overheid informatie wil inwinnen over deze nieuwe traumatherapie. De staatscommissie MDMA (ingesteld door voormalig minister Kuipers van volksgezondheid) brengt eind april advies uit aan de Tweede Kamer over een mogelijke legalisering van MDMA voor medicinaal gebruik.

Te gast zijn: Tijmen Bostoen hij is psychiater bij ARQ Centrum ’45 en hoogleraar psychiatrie Jim van Os.

Voorgaande uitzending zaterdag 6 april om 14:00 uur

Video niet beschikbaar

Gerommel in het luchtruim

Volgens het RIVM ervaart op dit moment een kwart miljoen mensen ernstige hinder door het vliegverkeer rond Schiphol. In een rechtszaak, aangespannen door omwonenden, oordeelt de rechter glashard: de overheid moet meer doen om bewoners te beschermen tegen geluidsoverlast.

Ondertussen liggen er plannen voor een nieuwe, zogenoemde vierde aanvliegroute, naar Schiphol over de provincies Gelderland en Utrecht. Inwoners, gemeenten en provincies maken zich ernstige zorgen over de overlast die zich mogelijk over een heel nieuw gebied zal uitstrijken. Uit onderzoek van Pointer blijkt dat 70 procent van de gemeenten in die regio niet zitten te wachten op de nieuwe vliegroute.

In de studio zit wethouder Anouk Haaxma van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en De Amersfoortse wethouder Johnas van Lammeren. Verslaggever Tom Veldhuijzen schuift ook aan.

Pointer Regio: Zeer verontruste burgers over zeer zorgwekkende stoffen

In Noord-Holland zijn zeer gevaarlijke en verboden stoffen aangetroffen in het water. Het gaat om het onkruidbestrijdingsmiddel dinoterb en de insecticide fenchloorfos. Op de vergadering van het waterschap spraken heel veel geschrokken burgers hun zorgen uit. Over gif in de regenton, of ze nog wel kunnen zwemmen in openbaar water en of het drinkwater wel veilig is. Een verslag van de insprekers, de eerste reactie van de GGD Hollands Noorden en de visie van ecotoxicoloog Martina Vijver.

Trammelant in pensioenland

Zo’n 1,2 miljoen Nederlanders die hun pensioen bij een premiepensioeninstelling hebben ondergebracht, kunnen veel geld mislopen als ze niet opletten.

Want sinds de Wet Toekomst Pensioenen van afgelopen zomer mogen die PPI’s de betaalde premie voor hun pensioenen bij overlijden van hun deelnemers niet meer uitkeren aan hun nabestaanden. Dus: het opgebouwde pensioenvermogen dat overblijft als deelnemers vroegtijdig komen te overlijden kon je vroeger gebruiken als extra nabestaandenpensioen, maar dat mag nu niet meer. Gevolg: een financiële strop voor nabestaanden.

Voorgaande uitzending 23 maart

Video niet beschikbaar

Pointer pop-up: De vliegbasis Leeuwarden, een zwarte doos

De pointer pop-up redactie deed een maand onderzoek in Leeuwarden. Veel bezorgde bewoners wisten de redactie op de Wirdumerdijk te vinden. Een veelvoorkomende kwestie is de voorgenomen uitbreiding van de vliegbasis Leeuwarden. Er is nu al veel overlast van de F35, de JSF, die veel meer lawaai maakt dan de F16, hoe erg wordt dat als er meer geoefend gaat worden?

1. Straaljagers in je achtertuin

De Joint Strike Fighter (JSF) of wel de F-35, maakt beduidend meer herrie dan voorganger de F-16. De veertien F-35’s die gestationeerd zijn op Vliegbasis Leeuwarden zorgen voor veel overlast bij omwonenden. Defensie is bezig met onderzoek om de F-35 stiller te laten vliegen, maar is dat wel mogelijk?

2. Huizen moeten wijken voor straaljagers

In het Nationaal Plan Ruimte voor Defensie wordt het luchtruim boven Friesland aangemerkt voor luchtoefeningen. Bovendien heeft defensie het voornemen om de nu al grootste militaire basis van Europa, vliegbasis Leeuwarden uit te breiden. Deze basis is uniek vanwege haar nabijheid tot stedelijke gebieden en bij uitbreiding zouden meerdere huizen moeten verdwijnen.

3. AZC in de herrie

Dicht bij de militaire vliegbasis Leeuwarden wil projectontwikkelaar Zwanenburg voor de COA een Regionale Opvang Locatie (ROL) bouwen. Is een AZC op deze locatie wel een goed idee? Zijn er geen alternatieven te vinden in Leeuwarden?


Ster advertentie
Ster advertentie