Feit of Fictie: Clubs worden benadeeld wanneer ze tegen de top drie spelen
- Nieuws
- Feit of Fictie: Clubs worden benadeeld wanneer ze tegen de top drie spelen
De coach van FC-Groningen Danny Buijs zei na de wedstrijd van zijn club tegen PSV dat scheidsrechters kleine clubs benadelen als ze tegen Ajax, PSV of Feyenoord moeten spelen.
FoF: kleine voetbalclubs in nadeel tegen traditionele top drie door scheidsrechters
"Alle kleine dingen krijg je tegen en zijn in het voordeel van de topclubs: dat is altijd zo. Daar moet je maar mee leren leven als andere clubs zijnde", zegt Buijs na afloop van de wedstrijd tussen PSV en FC Groningen tegen FOX Sports.
Minder overtredingen
Wat blijkt? Clubs die spelen tegen de traditionele top drie (Ajax, PSV en Feyenoord) maken juist minder overtredingen. Dat zegt Bart Frouws van OptaSports, dat wereldwijd sportstatistieken publiceert.
Volgens Buijs fluiten scheidsrechters kleine overtredingen tegen topclubs snel af. Dan zou je verwachten dat deze clubs veel meer overtredingen maken wanneer ze tegen de top drie spelen. Maar de cijfers sinds 2010 laten het tegenovergestelde zien: Eredivisieclubs maken bijna allemaal minder overtredingen in uitwedstrijden tegen Ajax, Feyenoord en PSV dan tegen andere teams.
Grote stadions zijn de scheidsrechters wel gewend
Scheidsrechters kunnen ook onder de indruk zijn van de grote stadions en daardoor kleinere club benadelen. Maar dat weerspreekt scheidsrechter Bas Nijhuis. Hij fluit zelf geregeld als topscheidsrechter in De Kuip, de Johan Cruijff Arena en het Philips Stadion.
"Wij zijn dat soort wedstrijden als scheidsrechters gewend, en ik moet zeggen dat een stadion zoals bij NAC misschien soms wel meer lawaai kan maken dan een Arena, dus dat doet me niet zoveel", zegt Nijhuis.
'Er moet veel gebeuren voordat Groningen een penalty krijgt'
Frouws wijst ook op de overtredingen van FC Groningen. In uitduels maakt de club gemiddeld 14,3 overtredingen. Maar wanneer FC Groningen tegen een topclub speelt, maken de spelers juist minder overtredingen.
In het geval van penalty's ligt het wel anders: "Als je kijkt naar het aantal balcontacten dat een tegenstander in het strafschop gebied heeft en je deelt dat door het aantal overtredingen, dan zie je bij FC Groningen dat iedere 272 balcontacten een strafschop oplevert. Bij Feyenoord is dat 154 en bij PSV 212. Dus je kunt wel zeggen dat er bij FC Groningen veel meer moet gebeuren voordat er een penalty wordt gegeven", zegt Frouws.
Videoscheidsrechter kijkt alle overtredingen terug
Wat betreft de penalty's kan Buijs een punt hebben. Maar de vraag is waar het verschil in aantal penalty's vandaan komt. Los daarvan maakt het voetbal sinds dit jaar gebruik van de videoscheidsrechter (VAR), die dat punt de komende jaren ongedaan kan maken.
"Alle beslismomenten in het zestienmetergebied worden door de VAR teruggekeken. Voor zover dat je gevoel van benadeling kan weghalen, dan helpt het zeker. Maar ik denk dat het überhaupt geen rol speelt", zegt scheidsrechter Nijhuis.
'Buijs kreeg tegen Ajax meteen rood'
Frouws merkt nog op dat het gevoel van Buijs misschien komt door wat oud zeer. "Hij maakte als speler zijn debuut tegen PSV in de Eredivisie en kreeg daar direct een gele kaart. De eerste keer dat hij tegen Ajax speelde leverde hem dat meteen een rode kaart op."
Maar al met al kunnen we op basis van de uitgebreide dataset van Frouws concluderen dat scheidsrechters kleine clubs niet benadelen ten opzichte van de traditionele top drie.
Radio EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.