'Geef een kind eenmalig paracetamol op de opvang': pleidooi van huisarts Leenstra zorgt voor veel kritiek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Geef een kind eenmalig paracetamol op de opvang': pleidooi van huisarts Leenstra zorgt voor veel kritiek

Voor veel werkende ouders is het een grote frustratie: gebeld worden door het kinderdagverblijf dat de kleine moet worden opgehaald vanwege een beetje verhoging. Onnodig, zegt medisch publicist en huisarts Bernard Leenstra in Renze: "Met een paracetamol is het leed zo voorbij en is het kind vaak na één uur weer de oude". In NRC zette Leenstra uiteen dat door misvattingen in protocollen van kinderdagverblijven er een onjuist beeld bestaat over het toedienen van paracetamol bij kinderen. Het kwam hem op een hoop kritiek te staan, met name uit de hoek van de 'moedermaffia'.

Bekijk hier het fragment uit 'Renze':

Video niet beschikbaar

“De werkdag gaat op z’n minst verloren”, verzucht Leenstra. Hij pleit niet voor meer gebruik van paracetamol. “Als de ouder had toch al besloten om thuis een paracetamol te geven aan het kind, waarom zouden in dat geval niet de medewerkers van het kinderdagverblijf ook het kind alvast een pilletje geven? Dat is wat ik wil aankaarten”, zegt Leenstra bij Renze Klamer.

Grote kans dat het kind gewoon weer opknapt en dus op de opvang kan blijven. “Neem bijvoorbeeld een lichte oorontsteking. Daar kan een kind best wel snel last van krijgen. Met een paracetamol kan het kind weer snel functioneren en dan kan je je als ouder afvragen of je je kind nog moet ophalen”. Leenstra vermeldt hierbij dat als het kind echt ziek is, het natuurlijk opgehaald moet worden.

Kritiek

Leenstra kreeg na het pleidooi over een paracetamol toedienen op het kinderdagverblijf ontzettend veel kritiek. “Ik moet ‘uit mijn ambt worden gezet’, ik moet ‘maar eens mijn studie afmaken’. En mensen zeggen: ‘je kan net zo goed vitamines toedienen”, verzucht Leenstra.

Hij liet zich eerder al horen over het belang van vaccineren tegen het coronavirus. Sindsdien ligt hij naar eigen zeggen onder een vergrootglas. “Maar we moeten niet teveel stilstaan bij de kritiek. Ik denk dat er een groep mensen is, die mijn stuk niet goed gelezen hebben of alleen de kop hebben gezien. Zij zeggen: ‘als mijn kind ziek is, moet het naar huis’. Ja, helemaal mee eens! Het gaat erom dat we net als in België en Engeland in bepaalde situaties de mogelijkheid moeten bieden om een paracetamol te geven op kinderdagverblijven”, aldus Leenstra.

“Ik heb me verdiept in de protocollen van een aantal kinderdagopvangen. En daar staan allemaal misvattingen in over paracetamol. De reden waarom zij geen paracetamol toedienen is ook niet eenduidig”, zegt Leenstra.

Er bestaan misvattingen over dat paracetamol een koortsstuip kan ontlokken en dat paracetamol ernstige ziekte onderdrukt. Onjuist, volgens Leenstra. “Ook in pragmatische zin bestaan er misvattingen. In sommige protocollen lees ik dat het niet mag van de GDD of het RIVM. Totaal niet waar, zij zijn er helemaal niet tegen”, aldus Leenstra. “Ergens zijn die misvattingen over paracetamol bij kinderdagverblijven erin geslopen”. Volgens Leenstra zijn in de regel de meeste kinderdagverblijven in Nederland ontzettend terughoudend in het toedienen van paracetamol bij kinderen met ziekteverschijnselen.

Zieke kinderen toch al besmettelijk

“Kinderen die echt ziek zijn, zijn de dagen ervoor al besmettelijk. Dus het argument dat kinderen andere kinderen aansteken, gaat over”, beargumenteert Leenstra. Het zou volgens hem een win-win-situatie om medewerkers op de opvang de mogelijkheid te geven paracetamol toe te dienen – met toestemming van de ouders. “Pedagogisch medewerkers hebben het ontzettend druk, kinderen die een klein beetje last hebben van ziekteverschijnselen knappen snel weer op en ouders die hard werken kunnen hun werkdag voorzetten. Met het ‘wondermiddeltje’ paracetamol heeft iedereen er profijt van.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie