Vaccin-nationalisme: 'De ongelijkheid tussen landen wordt alleen maar groter'
- Nieuws
- Vaccin-nationalisme: 'De ongelijkheid tussen landen wordt alleen maar groter'
De verdeling van vaccins in de wereld heeft invloed op iedereen, maar toch regelen de rijke westerse landen zoveel mogelijk vaccins voor zichzelf. Nationale oplossingen in een tijd van internationale problemen. Helpt dat ons verder? In De Nieuws BV praat Patrick Lodiers met Lau Schulpen, universitair docent Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen en met Daaf Borren, Afrika correspondent.
Video niet beschikbaar
Schulpen: 'Vaccin-nationalisme betekent dat je met het zoeken van vaccins en binnenhalen van vaccins in eerst instantie naar je eigen land kijkt. Dat is schadelijk en kortzichtig. Het kortzichtig omdat we niet het idee moeten hebben dat als wij in Nederland het probleem oplossen, het probleem ook daadwerkelijk is opgelost. Als wij allemaal gevaccineerd zijn en de rest van de wereld niet, hebben we nog steeds een even groot probleem."
Zuid-Afrika
"Mensen maken zich in Zuid-Afrika ernstige zorgen," vertelt Borren. "Ze wachten daar op de vaccins. Het is vrij wrang dat daar vaccins van Pfizer en Astrazeneca zijn getest, maar dat de eigenlijke vaccinaties daar uitblijven. Je zou dat kunnen toeschrijven aan het vaccinatie-nationalisme wat nu zeker in het westen speelt."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Borren: "Met alle dosis die op dit moment gereserveerd zijn voor het Afrikaanse continent, kan maar 20 procent van de bevolking vaccineren. Dat is veel te weinig, het moet naar 60 procent. Het is echt iedereen voor zich. Er wordt niet gekeken naar het zuiden en dat is zorgelijk, want als het virus blijft ronddwalen in Afrika en muteren is de wereld niet veilig van het coronavirus."
Borren: "De westerse landen beschikken over meer dan 50% van alle vaccins. De armere landen in Afrika hebben dus nauwelijks vaccins."
Minister Kaag
"De politiek heeft nog steeds het idee dat ze vooral de eigen bevolking moeten bevoorraden," vertelt Schulpen. "Ze worden er ook niet op aangesproken. Minister Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, heeft in haar taakbeschrijving staan dat ze de belangen van ontwikkelingslanden moet behartigen in het kabinet, maar ik hoor haar nooit hierover."
"Ze moet zich publiekelijk uitspreken tegen dat vaccin-nationalisme en voor de kortzichtigheid die ook in de Nederlandse politiek heerst ten aanzien van die vaccins. Daar is ze voor aangesteld. Ik zou meer van haar verwachten. Ik vind dat zij het debat in Nederland op dat punt zou moeten trekken."
Volgens Schulpen kun je de bevolking niet beschermen als je alleen je eigen bevolking vaccineert: "Je moet ook aandacht hebben voor andere landen in de wereld. Want stel je voor dat we in Europa allemaal gevaccineerd zijn en in Afrika niet. Leggen we dan de hele handel met Afrika plat? Of gaan we niet meer vliegen naar Afrika? We hebben er hoe dan ook mee te maken."
Hulp van China en Rusland?
De Afrikaanse landen krijgen vooral hulp van China. Borren: "Veel Afrikaanse landen zijn blij met die hulp. Je ziet de afgelopen decennia al dat de invloed van China is gegroeid in Afrika. Nu komen daar die vaccinaties boven op. De Chinese president heeft beloofd dat de vaccins uit China een gratis goed worden."
Schulpen begint wat te lachen: "Dit past perfect bij de strategie die China de afgelopen jaren heeft gevoerd. 'Wij zijn jullie broeders, wij reageren anders dan het westen, wij helpen jullie wel'. Het is precies hetzelfde verhaal wat ze al 20 jaar vertellen. En zij helpen inderdaad, maar we moeten nog maar zien wat zij kunnen leveren. Het moet wel geproduceerd worden en het met er naar toe gebracht worden. De daadwerkelijke levering zal zo’n vaart voorlopig nog niet lopen."
Toekomst
Schulpen hoop dat over een jaar een groot deel van de Europese bevolking gevaccineerd is. "In Afrika en forse delen in Azië zou dat niet het geval zijn. De tweedeling die er al is wordt alleen maar versterkt. De ongelijkheid tussen landen zal dus alleen maar groter worden. Dat heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor die landen, maar ook voor ons."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.