Buitenland
NOS

Daling aantal aids infecties in Zuidelijk Afrika

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Daling aantal aids infecties in Zuidelijk Afrika

Uit het nieuwste VN rapport over de ziekte aids doemt wederom een somber globaal beeld op. Er zijn echter ook bemoedigende cijfers uit Afrika ten zuiden van de Sahara: voor het eerst daalt het aantal nieuwe infecties. Viroloog Anne Wensing van het UMC Utrecht licht toe.

Daling aantal aids infecties in Zuidelijk Afrika

Video niet beschikbaar

Medicijnen

In Zuidelijk Afrika dalen de cijfers snel en worden er voor het eerst minder besmettingen geregistreerd dan in de rest van de wereld. "Ik ben heel erg blij met de resultaten uit Afrika. Het aantal doden is al jaren ernstig aan het dalen en dat is goed nieuws. Er is eindelijk beschikbaarheid over de juiste medicijnen. Ook zijn er genoeg medicijnen om te voorkomen dat mensen HIV kunnen krijgen", legt Wensing uit.

Stigma

We zijn nog wel overal ter wereld afhankelijk van een klasse medicijnen. "In Oost-Europa en Centraal-Azië lopen nieuwe infecties juist weer op, met name in Rusland. Er is te weinig geld beschikbaar, maar er heerst ook een stigma. Drugsgebruik en homoseksualiteit zijn in die landen strafbaar waardoor mensen geen hulp durven te vragen. Zelfs als er services zijn durven mensen niet naar voren te komen", eindigt Wensing.

Ster advertentie
Ster advertentie