Stichting Better Care Network: stop met vrijwilligerswerk in Afrikaanse weeshuizen
- Nieuws
- Stichting Better Care Network: stop met vrijwilligerswerk in Afrikaanse weeshuizen
Nederlandse jongeren moeten geen vrijwilligerswerk of stages meer doen in weeshuizen in Afrika. Die oproep doet de stichting Better Care Network. Volgens de organisatie houden jongeren, ondanks goede bedoelingen, vaak onbedoeld schadelijke praktijken in stand.
Video niet beschikbaar
Floor Hamburg, oprichter van de stichting FAFA die projecten in Afrika ondersteunt, onderschrijft deze oproep. Ze legt uit waarom zulk vrijwilligerswerk schadelijk kan zijn. "Vrijwilligers zorgen voor hechtingsproblemen bij kinderen. Ze komen vaak voor een korte periode en daardoor moeten de kinderen regelmatig afscheid nemen."
In 2014 reisde Hamburg zelf naar Ghana voor vrijwilligerswerk. "Ik ging voor een bouwproject, maar dat bleek niet te bestaan. Uiteindelijk belandde ik in een weeshuis." Wat ze daar zag, choqueerde haar. "De kinderen gedragen zich alsof ze in een dierentuin zitten. Zodra je binnenkomt geven ze je knuffels en vragen ze om snoep, kleding of geld. Dat is geen natuurlijk gedrag voor kinderen."
Verdienmodel
Volgens Hamburg worden kinderen bewust getraind en soms expres ondervoed om donaties los te krijgen. Maar die komen volgens haar niet bij de kinderen zelf terecht. "De kleding die we doneerden zag ik nooit terug bij de kinderen. Ze bleven in dezelfde oude kleren lopen. Het hele weeshuis werd als een soort poppenkast opgezet zodat wij zouden blijven doneren. Het is een verdienmodel. De eigenaar van de organisatie verdiende er ontzettend veel geld aan."
Weeshuizen sluiten
Er is al langer kritiek op 'weeshuistoerisme'. Het weeshuis waar Hamburg zat, werd zelfs gesloten door de Ghanese overheid. "Maar de eigenaar heeft het illegaal weer heropend", vertelt Hamburg. Ook speelt toerisme een rol in het voorbestaan van het probleem, denkt Hamburg. "Zo'n land verdient aan onze komst. Daarom worden er nog steeds visa afgegeven voor dit soort werk."
Spijt
Hamburg wil Nederlandse jongeren op het hart drukken niet zulk vrijwilligerswerk te verrichten, ondanks goede bedoelingen. "Iedereen die in een weeshuis werkt, gelooft dat ze iets goeds doen. Dat wordt ook door de weeshuizen zelf in stand gehouden. Maar werken in een weeshuis moet je echt niet doen. Als ik erop terugkijk, heb ik er best spijt van. Kinderen in weeshuizen moeten opgroeien onder begeleiding van lokale mensen, niet met jongens en meisjes van 20 uit Nederland."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.