Binnenland
KRO-NCRV

Giro555 kampt met wantrouwen: 'Gaat essentie voorbij, het is vóór de slachtoffers'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Giro555 kampt met wantrouwen: 'Gaat essentie voorbij, het is vóór de slachtoffers'

Giro555 organiseert een inzameling voor het Midden-Oosten en de teller staat al op ruim 1,13 miljoen euro, al blijft de actie omstreden. Zo zijn er discussies over de verdeling van het geld en regent het van de wantrouwende reacties online. "We zijn er voor alle mensen in nood", zegt Harm Goossens, actievoorzitter Giro555, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

In een open brief aan het AD trekken hulporganisaties aan de bel. Zij stellen dat door de grote polarisatie de actie voor het Midden-Oosten wordt ondermijnd. Giro555 laat al weten dat de vrees dat er hulp terechtkomt bij Hamas, Hezbollah of de Israëlische regering onterecht is.

'Strijkstok frame'

Naast de vrees of het geld bij de juiste partijen terechtkomt, is er ook een groot wantrouwen of het geld überhaupt in andere landen terechtkomt. "Dit zijn negatieve frames waar hulporganisaties al jaren mee kampen", zegt Mirjam Vossen, journalist en adviseur over maatschappelijk gevoelige thema’s. Volgens Vossen komt verreweg het meeste geld wél bij de juiste partijen terecht, al komt het uitzoeken van hulppartijen met een boel haken en ogen voor de humanitaire hulporganisaties.

"Er zijn genoeg partijen in conflictgebieden die met geld aan de haal willen gaan. Dat is steeds een afweging die gemaakt moet worden", zegt Vossen. "Geld bieden met het risico dat partijen ervan profiteren. Of geen geld bieden, wat betekent dat slachtoffers niet geholpen kunnen worden." Het frame dat er geld aan de strijkstok in Nederland blijft hangen, is totaal uit z'n verband gerukt, stelt Vossen. "De salarissen bij humanitaire hulporganisaties zijn vergelijkbaar met andere maatschappelijke beroepen, zoals docenten en schooldirecteuren bijvoorbeeld."

Voor de slachtoffers

"Het gaat direct om mensen die te maken hebben met hét conflict", zegt Giro555-actievoorzitter Goossens. "Wij bepalen precies waar de nood het hoogst is en de infrastructuur te slecht is." Er is commotie of er een opsplitsing in inzamelingsacties zou moeten zijn, zodat donateurs kunnen kiezen of zij geld willen geven aan Libanon, Gaza of Israël. Volgens de actievoorzitter moet de discussie weg bij het conflict en moet het gaan over slachtoffers. "We zijn er voor alle mensen in nood. Wij maken geen onderscheid tussen het ene en het andere slachtoffer."

"Opsplisten is intuïtief een leuk idee, maar in de praktijk niet mogelijk", zegt Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw aan de Erasmus universiteit. "Je wil onpartijdig zijn en dat is vóór slachtoffers." Volgens Hilhorst dient de keuze van uitgaven bij Giro555 te liggen, aangezien zij de experts zijn. "Giro555 heeft laten zien dat ze goede humanitaire hulp kunnen bieden, als sinds het tsunami in Zuidoost-Azië (2004) en rapporteert altijd erg goed. Ik ben ervan overtuigd dat geld goed terechtkomt."

Goossens licht toe dat alle uitgaven van de organisatie teruggevonden kunnen worden op hun website.

'Waarom nu, waarom daar?'

Vanuit de Spraakmakers-community komt veelal de vraag waarom er nu een Giro555-actie wordt opgezet voor het Midden-Oosten, terwijl er in Afrika een boel conflicten al langdurig aan de gang zijn. "We zouden het liefst overal actie voor voeren, ook voor de gigantische humanitaire ramp in Soedan, bijvoorbeeld", zegt Goossens. "Maar daar kunnen we geen hulp verlenen, omdat we er niet binnenkomen. In het Midden-Oosten kunnen we wél hulp verlenen, zelfs nu het ook in Gaza lastiger is." Goossens benadrukt dat iedere euro die wordt gegeven écht goed gebruikt kan worden door de organisatie.

Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling bevindt zich in Libanon en ziet dat alle hulp nodig is. Ceelen vertelt dat een kwart van de bevolking hals over kop op de vlucht heeft moeten slaan en dat veel ziekenhuizen en apotheken gebombardeerd zijn. 30 procent van de gevluchten zitten in scholen, moskeeën en kerken. 70 procent heeft zelf onderdak moeten zoeken, wat resulteert in veel overbevolkte huizen, maar ook veel mensen die op straat leven. "Waaronder ouderen, kinderen en hoogzwangere vrouwen", zegt Ceelen. "Het grote probleem is het gebrek aan geld. Dus je moet keuzes tussen ergsten maken, wie je gaat helpen."

Volgens Ceelen gaat het gesprek over wantrouwen de essentie voorbij. "Kunnen we het hebben over waar het écht over gaat? Mensen moeten hier zien te overleven", zegt Ceelen. "Stop de discussie, het geld is hier hard nodig."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie