Sluiting kinderhartchirurgie in UMC's stuit op onbegrip: petitie bijna 200.000 keer getekend

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sluiting kinderhartchirurgie in UMC's stuit op onbegrip: petitie bijna 200.000 keer getekend

De academische ziekenhuizen in Leiden, Groningen en Amsterdam moeten stoppen met kinderhartchirurgie en complexe hartoperaties bij volwassenen met een aangeboren hartafwijking. Dat blijkt uit plannen van het ministerie van VWS. Het roept veel onbegrip op bij patiënten en ziekenhuispersoneel. Een petitie om het UMC in Groningen voor deze zorg open te houden is inmiddels bijna 200.000 keer ondertekend.

Video niet beschikbaar

Blok&Toine spreken met Eduard Verhagen, kinderarts en hoofd van het Beatrix kinderziekenhuis in het UMC Groningen. Ook legt Karolien Jaspers uit wat het vertrek van deze specialistische zorg voor haar zou betekenen.

Ook in het noorden

Verhagen snapt dat er minder centra moeten komen in Nederland. Op dit moment zijn er centra in Leiden, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Groningen. "Het kan soms lastig zijn deze supergespecialiseerde zorg op peil te houden. Om dat de komende jaren op peil te houden heeft de minister bepaald naar 2 centra in het land te gaan." Toch moet het voor het hele land beschikbaar blijven, vindt hij. "Wij denken dat er 3 moeten blijven, waarvan één zeker in het noorden."

Veel is er te doen om de afdeling kinderhartchirurgie, maar ook complexe hartoperaties bij volwassenen zouden komen te vervallen. Een van de mensen die hiermee te maken heeft, is Karolien Jaspers. Karolien komt sinds ze 9 dagen oud is op de hartafdeling van het UMC in Groningen. Inmiddels is ze je 40 jaar oud, en heeft ze intensieve en complexe zorg nodig. "Voor mij zou het een drama zijn mocht het centrum in Groningen te sluiten."

Hulp hard nodig

"De lat om hulp te vragen is al hoog, en dan wordt het ook nog 2 uur rijden. Je maakt je dan zorgen over wie mij ophaalt en brengt, dat is niet makkelijk als hartpatiënt. Het gaat om mensen met een hartaandoening en die weinig energie hebben. Terwijl je juist deze hulp nodig hebt terwijl je met je energie op het laagst zit."

Ook voor het ziekenhuis zou het veel betekenen mocht de afdeling sluiten, legt Eduard Verhagen uit. "Het kinderziekenhuis bestaat door de aanwezigheid van de specialisten. Als je een deel van de zorg weghaalt, blijft het lastig om het niveau hoog te houden."

UMCG

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie