Gezondheid
EO

Oproep Inspectie Gezondheidszorg: meld artsen die niet volgens de regels werken

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oproep Inspectie Gezondheidszorg: meld artsen die niet volgens de regels werken

Naar aanleiding van de podcast Long covid en de kwakzalverindustrie doet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een oproep. In de podcast blijkt dat artsen het omstreden middel Ivermectine voorschrijven aan Long Covid-patiënten. "Wij zijn als inspectie afhankelijk van meldingen", aldus een woordvoerder.

In één geval worden de pillen door een persoon zonder medische opleiding of vergunning thuis gefabriceerd, zo leggen de podcastmakers bloot met een undercover-operatie. "We gaan kijken of we naar aanleiding van deze bevindingen voldoende informatie hebben om een onderzoek in te stellen", aldus woordvoerder Mariël van Dam van de inspectie.

Ivermectine

De woordvoerder vervolgt: "Ik zou daarom graag een oproep willen doen. Mocht iemand weten dat er ergens in een schuurtje geneesmiddelen worden gemaakt, of dat er artsen zijn die niet volgens de regels werken, dan kan je altijd een melding doen bij het Landelijk Meldpunt Zorg."

Ivermectine is een anti-schurft middel waarvan in het begin van de corona-pandemie werd gedacht dat het mogelijk zou kunnen werken tegen Covid. Inmiddels hebben wetenschappelijke onderzoeken uitgewezen dat het echter niets doet. Toch zijn er huisartsen in Nederland die het middel aan Covid en Long Covid-patiënten voorschrijven. De inspectie heeft eerder zestien artsen beboet die Ivermectine voorschreven aan patiënten met acute Covid.

Strafbaar

Voor acute Covid is het voorschrijven van Ivermectine strafbaar volgens de Inspectie omdat dit in de richtlijnen voor huisartsen expliciet wordt afgeraden. In de huisartsenrichtlijn voor Long Covid wordt Ivermectine nog niet genoemd, daarom is het op dit moment niet per definitie strafbaar. "Maar als die Ivermectine op een onjuiste manier wordt voorgeschreven en de patiënt loopt daardoor kans op schade dan kan het wel degelijk strafbaar zijn", aldus Van Dam.

Begin deze week deed de rechter een uitspraak die hier mogelijk verandering in aanbrengt. De rechtszaak werd aangespannen door een arts die een boete had gekregen omdat hij Ivermectine had voorgeschreven aan patiënten met acute Covid. De rechter oordeelde echter dat dit alleen is toegestaan als een medicijn nadrukkelijk wordt aangeraden voor een bepaalde aandoening. De inspectie laat weten het hoger beroep af te wachten, voor duidelijk wordt of door deze uitspraak het voorschrijven van Ivermectine voor long covid per definitie strafbaar wordt.

Update: de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft enkele maanden na publicatie van dit artikel laten weten dat het juridisch toch anders ligt, en dat het voorschrijven van Ivermectine aan Long Covid-patiënten wel degelijk per definitie strafbaar is.

Boete

Het zelf thuis maken van geneesmiddelen is absoluut verboden, zegt Van Dam. "Dat mag alleen bij een apotheker of een geneesmiddelenfabrikant gemaakt worden. En die laatsten hebben dan ook echt een vergunning nodig. Op het zelf maken van geneesmiddelen staan hoge boetes, zo’n 150.000 euro." De artsen die Ivermectine voor acute Covid voorschreven kregen een paar duizend euro boete van de inspectie.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is voor haar werk voor een groot deel afhankelijk van meldingen. "In de wet staat dat in de reguliere sector aanbieders goede zorg moeten leveren. En aan welke kwaliteitseisen die goede zorg dan moet voldoen, dat bepalen de beroepsgroepen zelf in richtlijnen. Voor aanbieders van alternatieve zorg zijn dit soort bepalingen niet in de wet opgenomen. Daar is het vooral belangrijk dat er geen schade of kans op schade wordt veroorzaakt bij een patiënt," aldus de woordvoerder.

De podcast 'Long Covid en de kwakzalverindustrie', gaat over de zoektocht van Long Covid-patiënten naar een behandeling voor hun nieuwe ziekte, en de wereld van de alternatieve geneeskunde waarin ze vaak terechtkomen. De podcast is gemaakt door Anne-Sophie van den Toren en Rianne van der Linden, onderzoeksjournalisten van de EO voor NPO Radio 1.

Vanaf 11 juli is de vijfdelige serie te beluisteren in alle bekende podcast-apps, zoals Spotify en Apple en natuurlijk de NPO Radio 1-app. Voor mensen die overgevoelig zijn voor prikkels, is er ook een prikkelarme versie.

Ster advertentie
Ster advertentie