Voor long-covidpatiënt Anne is corona nog lang niet voorbij: 'Ik lig weg te rotten'
- Nieuws
- Voor long-covidpatiënt Anne is corona nog lang niet voorbij: 'Ik lig weg te rotten'
Voor sommige mensen is de coronapandemie nog lang niet voorbij, zoals voor long-covidpatiënt Anne Vroegindeweij. In haar nieuwe boek De Achterblijvers schrijft ze dat corona haar hersenen geeft 'gemold'. Ze vertelde er meer over in NOS Met het Oog op Morgen.
Video niet beschikbaar
"De titel was meteen raak voor mijn gevoel", zegt Vroegindeweij. "Het is vrij letterlijk. We hebben de pandemie met z'n allen doorgemaakt. Die was op allerlei niveaus vervelend, moeilijk, verwarrend, frustrerend."
"De meeste mensen zijn vervolgens doorgegaan met hun leven en kunnen daar nu over spreken als iets wat in het verleden is. En wij zijn met een best grote groep achtergebleven en zitten als het ware nog steeds in dat isolement. Wij zitten nog in covid en covid in ons."
'Ik ben langzaam aan het verteren'
"In de slechtere periodes kan ik letterlijk niet bewegen. Ik kan hooguit naar de wc strompelen", vertelt Vroegindeweij. "Ik kan eigenlijk niks anders meer dan het onderhouden van mijn lijf. En hoe langer dat duurt, hoe langer het voelt alsof ik weg lig te rotten."
"Ik heb ook niet meer het gevoel dat ik een functie heb in mijn omgeving of in de maatschappij. Dat draagt ook bij aan het gevoel dat je langzaam verteert", aldus Vroegindeweij.
Gerelateerde podcast
Long Covid en de kwakzalverindustrie
Extreem vermoeid
"De symptomen begonnen ongeveer twee weken na de infectie. Ik was opgeknapt en begon weer te werken. Ik was aan het trainen voor een halve marathon en ik merkte dat ik veel sneller extreem vermoeid was", zegt Vroegindeweij.
"In de zin van plat voorover op bed vallen en dertien uur later wakker worden. Dat was niet normaal voor mij. Toen begonnen de alarmbellen te rinkelen. Na een tijdje ben ik daarmee naar de huisarts gegaan en die vermoedde long covid bij mij."
'Wij kunnen nergens terecht'
"Ik hoop heel erg dat de algemene kennis over long covid vergroot in de maatschappij, maar vooral ook in de directe omgeving van patiënten", vertelt Vroegindeweij. "Ik hoop dat de kennis bij huisartsen een flink niveau omhoog gaat. Dat er klinieken worden opgezet waar wij terechtkunnen. En dat de politiek gaat inzien dat er veel meer geld naar biomedisch onderzoek moet gaan voor deze ziekte, zodat wij geholpen kunnen worden. Op dit moment is er geen zorg voor ons. Kunnen wij eigenlijk nergens terecht."
oog long covid
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.