Binnenland
KRO-NCRV

Nieuwe coronavariant FLiRT niet 'onschuldig': 'Het is veel minder, maar het is niet fijn'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe coronavariant FLiRT niet 'onschuldig': 'Het is veel minder, maar het is niet fijn'

De opleving van corona door de nieuwe FLiRT-variant van het virus zorgt voor een hoop besmettingen. Eén op de 80 Nederlanders is nu besmet, wat evenveel is als in de zomer van 2022. Hoewel de symptomen milder zijn, is het niet "onschuldig", vertelt viroloog Marion Koopmans bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"Er zijn risicogroepen en je hebt kans op longcovid. Het is veel minder, maar het is niet fijn", vertelt Koopmans. De FLiRT-variant is dan ook een variatie en kent dezelfde symptomen als de varianten die tijdens de pandemie hoogtij vierden. "Voor veel mensen is deze infectie niet meer heel impactvol. Maar voor sommige mensen wel. Het actief opzoeken, zou ik niet adviseren."

Lastig grijpbaar probleem

"De kans op Long covid is groter als de symptomen erger waren en kleiner als je gevaccineerd bent", aldus Koopmans. "Maar het blijft een lastig grijpbaar probleem, er is geen diagnostiek waarbij je bloed kan afnemen en kunt zeggen je hebt longcovid. Het is onduidelijk op dat gebied." Het lijkt er echter wel op dat deze nieuwe opleving komt door reisverkeer tijdens de vakanties.

Onvoorspelbaar

In tegenstelling tot griepgolven is corona nog altijd onvoorspelbaar. "Deze golf laat zien dat dit virus zich anders gedraagt dan de griep", zegt Koopmans. Immunoloog Jacques van Dongen stelt dat "de basis van onze immuniteit" op orde is dankzij de pandemie en de maatregelen die destijds genomen zijn. "Het gaat er vooral om wie alert moet blijven, dat zijn de ouderen, maar ook mensen met een verminderde afweer. Maar de basisafweer is op orde."

Infectie doormaken

"Mensen hebben corona ontmoet en de eigen afweer kunnen laten reageren", zegt Van Dongen. "Een infectie doormaken onder de bescherming van een vaccin is het beste wat er is." In heel Europa is de FLiRT-golf zichtbaar, meldt Maarten Keulemans, wetenschapsjournalist bij De Volkskrant. "In andere landen reageren ze niet anders dan hier."

'De leuke dingen'

Mensen houden zich niet even goed aan de maatregelen als tijdens de pandemie, maar "de leuke dingen" zijn we niet verleerd, aldus Keulemans. "We zijn dus meer gaan wandelen. We werken meer thuis en hebben minder contact met elkaar daardoor. Wel de lusten, niet de lasten."

"Het is een vervelende en nare ziekte, vooral voor oudere mensen. Uitkijken, dus", reageert beller Alex Maier. "Ik houd er rekening mee, maar je ziet het niet en je weet het niet", zegt luisteraar Monique. "Ik snap het wel dat iedereen door wil met zijn leven. Maar er zijn veel mensen om je heen die vatbaar zijn", zegt beller Merel van der Koop.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie