Gezondheid
KRO-NCRV

Uithuisplaatsing kinderen bij verslaafde ouder: 'Had graag gehoord dat het goed zou komen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Uithuisplaatsing kinderen bij verslaafde ouder: 'Had graag gehoord dat het goed zou komen'

De Raad voor de Kinderbescherming verzoekt bijna tweeduizend keer per jaar de rechter om een kind uit huis te plaatsen. De kinderen van de destijds verslaafde moeder Judith Blok werden een aantal jaren geleden verplicht uit huis gehaald, omdat hun veiligheid ernstig in gevaar was. Een grote nachtmerrie voor haar als moeder, maar ook een redding voor Judith. "Ik kende alleen de verhalen dat je je kinderen nooit meer terugzag wanneer ze uit huis geplaatst werden", zegt Blok bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Monique Schippers, algemeen directeur van de Raad voor de Kinderbescherming, vertelt dat zij alleen in actie komen wanneer het echt niet anders kan. "Het is het recht van het kind om op te groeien bij z'n ouders en van de ouder om hun eigen kind op te voeden."

Een verborgen verhaal

De situatie van Blok was al eerder bekend bij de Kinderbescherming vanwege meerdere meldingen omtrent huiselijk geweld. Deze kwamen van mensen uit de omgeving, maar ook belde Blok zelf de politie wanneer zij in gevaar was. "Ik belde alleen wanneer ik in levensgevaar dacht te zijn, maar ik was bang om mijn kinderen te verliezen." Blok was daarnaast ernstig verslaafd aan drank en drugs, maar wist dit goed te verhullen.

"Ik was erg goed in manipuleren en de schijn hooghouden." Zo werkte de moeder altijd netjes mee wanneer jeugdbescherming voor de deur stond. "Het liefst sprak ik dan wel zo vroeg mogelijk af, omdat ik wist dat ik dan nog in een beetje goede staat was."

Belangenafweging

Schippers stelt dat het altijd ingewikkelde situaties zijn, waarbij gekozen moet worden tussen twee kwaden. "Uithuisplaatsing is het meest ingrijpende alternatief. Maar er moet een belangenafweging gemaakt worden van de rechten van de betrokkenen, maar ook de veiligheid die gewaarborgd dient te worden."

Blok vertelt dat zij een vertekend beeld had van de uithuisplaatsingsprocedure. "Ik dacht: dit kan ik mijn kinderen, hun vaders en mijn ouders niet aandoen. Ik kende alleen maar de verhalen dat je je kinderen nooit meer terugzag wanneer ze uit huis geplaatst werden."

In de tijd dat Bloks vier kinderen uit huis werden geplaatst, waren ze 3, 6, 10 en 19 jaar oud. Nadat de moeder meer dan zeven maanden clean was, begon de kinderbescherming met het terugplaatsen van haar twee jongste kinderen. "Binnen 9 maanden waren ze allemaal weer thuis."

Ervaringsdeskundige

Momenteel schuift Blok als eerste ervaringsdeskundige aan bij de Raad voor de Kinderbescherming. Volgens Schippers voegt dit veel toe, maar ook zelf merkt ze dat haar positie veel bijdraagt. "Ik had op het moment van uithuisplaatsing graag iemand gesproken die me vertelde dat het goed zou komen." Waarop Schippers aanvult: "De professional is vaak niet degene die dit kan overbrengen. Dus nu gaan we het met ervaringsdeskundigen proberen."

Blok deelt haar volledige verhaal in haar boek Mama is verslaafd, dat vanaf nu in de winkels ligt.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie