Gezondheid
KRO-NCRV

Zou privaat geld wel een rol moeten spelen in ons zorgsysteem?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zou privaat geld wel een rol moeten spelen in ons zorgsysteem?

Er gaat een hoop privaat geld, ook wel private Equity, om in het Nederlandse zorgsysteem. Fleur Agema van de PVV, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft aangegeven dat niet aan te gaan pakken, tot frustratie van Lilian Marijnissen. "Dat soort dingen moet je aan banden leggen", zegt de voormalig SP-fractievoorzitter bij Spraakmakers.

Lilian Marijnissen over private equity in de zorg

Met private investeringen gaat er naar schatting zo'n anderhalf miljard euro om in de zorg. De winst is vooral te behalen in de mond- en kraamzorg. "Zie je de zorg als een markt?" vraagt Mirjam de Rijk, auteur van Gekaapt door het kapitaal, zich af. "Of zeg je nee? De zorg is een basisvoorziening. Die moeten we met elkaar goed regelen en die betalen we samen naar draagkracht."

Winst

Op dit moment is het in sommige delen van de zorg toegestaan om winst te maken. Maar volgens Marijnissen wordt er slim gespeeld om dat steeds verder uit te breiden. "Dat soort dingen moet je aan banden leggen. Anders gaat er te veel geld, wat wel voor de zorg is, niet naar de zorg", zegt de voormalige fractievoorzitter van SP.

'Slechtere zorg'

De Rijk zegt dat zorg "gewoon slechter" wordt van private equity. "Het zijn echt heel grote kapitaalkrachtige partijen die in Nederland de afgelopen jaren voor 2,5 miljard per jaar aan zorgorganisaties hebben opgekocht. Tandartsen, huisartsen, ouderenzorg, de GGZ, noem het allemaal maar op. Dat is dan handel", licht de auteur toe. Bovendien gaat de zorg er dus op achteruit door inmenging van privaat geld, bleek ook uit een onderzoek dat EY in opdracht van het ministerie van VWS.

Basisvoorzieningen

Volgens Marijnissen moeten we uitkijken dat zorg niet slechts een instelling voor kapitaalkrachtige mensen wordt. "Onze collectieve voorzieningen zijn basisvoorzieningen, die zijn te belangrijk om failliet te laten gaan. Die horen op de markt niet thuis." Maar minister Agema stelt juist dat private investeringen innovatie aanwakkeren. "Bullshit-argument", vindt Marijnissen.

"Als het goede gevers waren die gewoon hun kapitaal afstonden, dan werd onze zorg er natuurlijk goedkoper van. Maar dit zijn dus partijen die organisaties opkopen om daar zoveel mogelijk winst uit te halen. Dus de zorg wordt daar uiteindelijk duurder van", legt De Rijk uit.

Oplossingen

En hoe kan dit opgelost worden? "Al die partijen die nu geld trekken uit de zorg, puur en alleen om winst te maken, laten we daarmee stoppen", begint Marijnissen. "Leg dat zeggenschap waar het hoort, namelijk bij de mensen die in de zorg werken." Ook zou er ingezet moeten worden op preventie, wat uiteindelijk de kosten zou drukken.

Huisarts

De Rijk is het ermee eens dat privaat geld uit de zorg moet verdwijnen. "Dat scheelt heel veel belastinggeld. Nu verdwijnt er in feite belastinggeld naar winsten voor die private equity-partijen en andere beursgenoteerde bedrijven, dus dat zal zeker schelen." Ook zouden zorgdeskundigen zelf moeten kunnen bepalen hoeveel behandelingen een patiënt nodig heeft en zou de huisarts weer als "poortwachter" moeten dienen.

Personeel

Die private instellingen "kapen" ook zorgpersoneel, kaart De Rijk aan. "Dat is heel erg", stelt de auteur. Publieke instellingen verliezen daardoor personeel en de aanwas is ook dun. "De zorg in Nederland kan succesvol zonder private equity", sluit De Rijk af.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie