Gezondheid
KRO-NCRV

'Artificiële intelligentie gaat een revolutie veroorzaken in de zorg'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Artificiële intelligentie gaat een revolutie veroorzaken in de zorg'

Er wordt druk gespeculeerd over wat artificiële intelligentie (AI) in de toekomst voor de mens zou kunnen betekenen. Vooral in de zorg zijn de voorspellingen veelbelovend, maar er worden ook kanttekeningen bij gezet. "Dat biedt een enorme uitdaging", zegt Sander Dekker, bestuurder van het Maasstad ziekenhuis en voormalig VVD-Kamerlid, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De zorg kijkt reikhalzend uit naar de plannen van het kabinet-Schoof. Rond Prinsjesdag wordt dat pas bekendgemaakt, maar dat er iets moet veranderen is wel duidelijk. Anders zal de zorg "binnen nu en vijf jaar vastlopen", aldus Dekker. "Dat biedt een enorme uitdaging." Daarom zou er niet alleen ingezet moeten worden op preventie, maar moet de zorg ook anders ingericht worden.

'Probleem is de hoeveelheid mensen'

Volgens Dekker moet er kritisch gekeken worden "wat er in het ziekenhuis moet en wat ook op een andere plek kan" en "wat door mensen gedaan moet worden." Daarnaast is geld volgens Dekker niet het issue in de zorg. "Het probleem is de hoeveelheid mensen", zegt de ziekenhuisbestuurder. "We worden allemaal ouder, dus de vraag naar zorg gaat toenemen. Maar ja, de groep aan zorgprofessionals waarmee we die zorg kunnen leveren, wordt eigenlijk alsmaar kleiner."

Stapje harder werken

Om dezelfde kwaliteit zorg te kunnen leveren, betekent dat er "anders" gewerkt zal moeten worden in de zorg, aldus Dekker. "Je kunt niet tegen de mensen zeggen: weet je wat we doen, nog eens even een stapje harder werken. Want er wordt ongelooflijk hard gewerkt in die zorg, dus het zal slimmer moeten."

Eigen risico

Het nieuwe kabinet wil het eigen risico halveren per 2027. Het CBS heeft doorgerekend wat dat, en de overige zorgplannen, zouden betekenen en verwacht dat er dan 30 duizend zorgmedewerkers bij moeten komen. Dat is niet haalbaar, zegt Schoof. "Als we zien hoe lastig het nu al is om goede mensen te vinden en te behouden voor de zorg, dan is het de vraag of dat gaat lukken."

Digitalisering

Dekker erkent dat het eigen risico "geen populaire maatregel" is, maar het "dempt wel de vraag". Tegelijkertijd moeten mensen zorg niet gaan mijden. "We moeten ook nadenken hoe we die zorg toegankelijk houden. Hoe bemensen we de zorg? En dat betekent dat we echt dingen anders moeten gaan doen." Dat zou kunnen met AI en digitalisering, zegt Dekker.

Revolutie

"We krijgen zo een groot arbeidsmarkttekort op ons af, dat wordt desastreus en wij zullen dus grote stappen moeten zetten. Artificiële intelligentie gaat echt een revolutie veroorzaken in de zorg", vervolgt Dekker. Tegelijkertijd ziet ook Dekker in dat een arts altijd nog moet controleren of AI de juiste diagnose heeft gesteld, bijvoorbeeld. "Die wisselwerking geloof ik heel erg in."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie