Geschiedenis
MAX

Hoe men vroeger via de krant zocht naar liefde: 'Veel mensen bestaan door zo'n advertentie'

foto: Instagram @liefdevantoen
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe men vroeger via de krant zocht naar liefde: 'Veel mensen bestaan door zo'n advertentie'

Tegenwoordig ontstaan de meest relaties uit dating-apps, maar vroeger gebruikte men een opvallende andere manier om een partner te vinden: middels krantenadvertenties. Marc Traa brengt ons met zijn Instagram-account @liefdevantoen terug naar het verleden van de romantiek en de liefde.

Video niet beschikbaar

Contactadvertenties

"In die tijd was je aangewezen op de contactadvertenties in kranten," legt Marc Traa uit. "Het café inlopen om iemand te ontmoeten was een optie, maar niet voor iedereen even vanzelfsprekend." Het was een tijd waarin het vinden van een partner veel meer dan nu beperkt werd door sociale en religieuze normen, merkt Traa op: "Het moest iemand zijn van je eigen geloof, je eigen sociale status. De eisen waren veel strenger dan tegenwoordig."

Sociale context

De taal van de advertenties uit die tijd vertelt veel over de sociale context van destijds. "Het oude taalgebruik en de strikte regels van toen geven een uniek inkijkje in het leven en liefdesleven van mensen uit die tijd," aldus Traa. En hoewel het zoekproces naar liefde in die tijd veel omslachtiger was dan tegenwoordig, waren de resultaten niet minder succesvol. "Veel mensen van nu bestaan vanwege zo'n advertentie die gelukkig goed is afgelopen," zegt Traa. "Maar wie van onze voorouders op die manier zijn of haar liefde heeft gevonden, dat zullen we nooit weten."

Voor voorbeelden van deze contactadvertenties, en om meer te weten te komen over Traa's lezing tijdens de Museumnacht, kun je een kijkje nemen op zijn Instagram-pagina: @liefdevantoen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie