Bh blijft uit op thuiskantoor
- Nieuws
- Bh blijft uit op thuiskantoor
Vrouwen hebben massaal hun bh aan de wilgen gehangen tijdens het thuiswerken. Maar als ze het kledingstuk ervaren als vervelend, waarom zijn we ze dan überhaupt gaan dragen? Dirk-Jan List, historisch lingeriedeskundige en verzamelaar, vertelt over de rijke historie van de bh in Nieuwsweekend.
Video niet beschikbaar
Met hashtags zoals #freethenipple en #bralessquarantaine laten verschillende - voornamelijk - vrouwen op sociale media zien dat ze hun bh in de ban doen tijdens het thuiswerken. Het kledingstuk zit niet lekker en vrouwen schijnen zich bevrijd te voelen als ze het kledingstuk uittrekken. Lingerie-expert Dirk-Jan List reageert daar vrij duidelijk op: "Het probleem is dat de moderne vrouw vaak niet de moeite neemt om hun juiste maat te vinden, wat ook een ingewikkelde klus is. Maar daarom zit het al snel niet lekker."
Dirk-Jan List is historicus en specialiseert zich met name in vrouwelijke onderkleding. In zijn huis heeft hij een kamer dat hij zijn 'klein museum' noemt, waar hij zijn verzameling opbergt in zuurvrije dozen. En naast kledingstukken heeft hij veel historische boeken in zijn bezit, in Nieuwsweekend vertelt hij over het ontstaan van wat wij nu kennen als de bh.
Tegenbeweging
"In het laatste decennium van de negentiende eeuw is de bh ontstaan, het was in eerste instantie geen mode-item maar een reactie op de strakke korsetten uit die tijd," zegt List. "Vrouwen wilden geen hoepelrokken en strakke korsetten meer waar hun lichaam een rare s-lijn van krijgt. Dus uit een hervormingsbeweging ontstonden de eerste bh’s."
Na de eerste wereldoorlog
De bh ontstond tussen 1890 en 1910 en was alleen beschikbaar voor de hogere klasse. Volgens List werd de bh belangrijker na de Eerste Wereldoorlog. "In de jaren '20 droeg je een bh of bandeau om je boezem plat te drukken, want het was niet de bedoeling dat je je borsten liet zien. En vanaf de jaren '30 tot de jaren '50 draait dat de andere kant op met bh’s met enorme puntborsten als resultaat en dan vanaf de jaren '60 met een natuurlijke lijn waardoor het lijkt alsof je geen bh draagt, maar wel je boezem steunt," zegt de historicus.
De bh is in eerste instantie vooral een praktisch kledingstuk om de borsten te ondersteunen zegt List, "Als je nu een bh koopt zonder cup, dan vinden de meeste mensen dat een seksbh. Maar een van de eerste bh’s had geen stof bij de tepels. Dat was geen seks-bh, er werd altijd een hemd over gedragen. Het was puur om de borsten te ondersteunen."
Verpreutsing
Of we massaal toewerken naar een bh-loos leven trekt de historicus in twijfel, mensen dragen de bh niet alleen voor zichzelf maar ook omdat dat 'de maatschappelijke norm' is. Dus op een massale bh-verbranding hoeven we niet te rekenen. List: "We leven op dit moment in een tijd van verpreutsing. Dus waarschijnlijk trekken de meeste vrouwen zodra ze weer naar kantoor gaan een bh aan."
De doldwaze avonturen van de BH
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.