The Curse of Oak Island: historische ontdekkingsreis en geschiedenisles
- Nieuws
- The Curse of Oak Island: historische ontdekkingsreis en geschiedenisles
Dinsdag start het twaalfde seizoen van The Curse of Oak Island op
het History Channel. Al meer dan tien jaar volgen miljoenen kijkers wereldwijd
deze fascinerende zoektocht naar een verborgen schat op een klein eiland voor
de kust van Canada. Wat begon als een poging om een legendarische schat te
vinden, is uitgegroeid tot een archeologische en historische ontdekkingsreis en
geschiedenisles. De Nederlandse Corjan Mol is als onderzoeker betrokken bij het
programma.
Video niet beschikbaar
Er gaan al honderden jaren allerlei verhalen rond over het eiland: piraten zouden er een schat hebben achtergelaten, de verloren juwelen van Marie-Antoinette zouden er liggen of de werken van Shakespeare zouden op Oak Island verborgen zijn. "Al 200 jaar lang hadden mensen tevergeefs gezocht", vertelt Mol. Twee Amerikaanse broers lazen in de jaren '60 over deze schat en besloten het eiland een jaar of 13-14 geleden te kopen. Sindsdien is er een heuse zoektocht gestart, die in het tv-programma wordt gedocumenteerd. "Het is heel lastig om de geschiedenis en de legendes uit elkaar te pluizen, en daarom zijn ze maar gaan zoeken", aldus Mol.
Mol raakte betrokken bij het programma nadat hij wel eens voor de BBC iets had gedaan. Daarna kreeg hij op een gegeven moment een mailtje vanuit Amerika of hij wilde helpen met een project. "Ik had een videocall en tot mijn stomme verbazing zag ik daar het gezelschap van The Curse of Oak Island, wat ik wel eens op tv zag. Twee uur later lag er een vliegticket."
Ontdekkingen
Hoewel er nog geen beroemde schat is gevonden, zijn er talloze andere ontdekkingen gedaan. Voorwerpen zoals spijkers, lepels, knopen en munten zijn opgegraven, maar ook structuren zoals een middeleeuwse put en een stenen weg. Sommige vondsten dateren zelfs van rond 1100-1200 na Christus, volgens Mol 'niet passend binnen de geaccepteerde geschiedenis'. Mol vertelt: "De lokale bevolking werkte destijds alleen met hout, en Columbus ontdekte Amerika pas honderden jaren later."
Archeologisch lab
Mol’s rol in de serie is om gevonden artefacten te onderzoeken en te plaatsen in een historische context. "Zo vonden we bijvoorbeeld 10-15 Romeinse muntjes. Dan praat je over de 5e-6e eeuw na Christus. Heeft daar een verzamelaar gelopen met een gat in zijn zak? Was er een viking die dat heeft meegenomen? Een Engelse soldaat in de 18e eeuw die muntjes verzamelde? En hoe meer dingen je hebt en hoe meer data, hoe beter je de tijdlijn kan maken." En dat hoeft hij niet alleen te doen.
"We hebben inmiddels het best uitgeruste archeologische lab van Canada op het eiland staan." Er geldt zelfs een Oak Island Treasure Act: een wet in Canada die beschrijft wat er gebeurt, mochten ze echt een schat vinden.
Geschiedenisles
Volgens Mol is de serie langzamerhand meer veranderd in een geschiedenisles. "Het is steeds meer onderzoek naar vroeg contact tussen Europa en Noord-Amerika. Voor Amerikanen is dit geschiedenisles; familie-tv waar gezinnen met z'n allen naar kijken. Ik denk dat we daadwerkelijk de geschiedenis verder brengen met elkaar. We weten veel meer over dat gebied dan 10 jaar geleden."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.