De Nederlandsche Bank gaat onderzoek doen naar slavernijverleden
- Nieuws
- De Nederlandsche Bank gaat onderzoek doen naar slavernijverleden
De Nederlandsche Bank gaat onderzoek doen naar het slavernijverleden van de bank. Naar aanleiding van een artikel van Vrij Nederland waaruit blijkt dat ook onder de oprichters investeerders in de slavernij actief waren. "Dit volgt de tijdsgeest. De globale kennis was al eerder bekend," zegt historicus Pepijn Brandon in NOS Met het Oog op Morgen.
Video niet beschikbaar
Brandon is verbonden aan de VU en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Hij deed eerder onderzoek naar Insinger, een Nederlandse bank die ook actief was in de slavernij. Ontkennen dat de bank wist wat er precies gebeurde, was er niet bij. "Er was heel veel betrokkenheid. Vertegenwoordigers maakten ook reizen naar de plantages. In dossiers zaten aantekeningen wat er precies gebeurde."
Hij verwacht dat ook bij DNB het niet anders zal zijn. "Een deel van de oprichters was politiek actief en sprak zich uit voor een langzamere afschaffing van de slavernij, of voor hogere compensaties voor slavenhouders wanneer afschaffing zou volgen."
Aan het eind van de 18e en het begin van de 19e eeuw was slavernij nog wijdverspreid, maar dat is geen excuus, zegt Brandon. “"Er was toen al wel morele kritiek, en je zag dat in landen als Groot-Brittannië ook al eerder een discussie werd gestart over de afschaffing. In Nederland lagen we wat dat betreft een stukje achter."
Dat het onderzoek nu pas uitgevoerd wordt, is niet geheel verrassend. "Banken en bedrijven zijn nu veel meer bezig met kennis verkrijgen en zelfinzicht. Het past in de tijdsgeest om ook dit hoofdstuk te ontdekken." Dat blijkt ook nodig. "Als we terugkijken, heerst vaak het beeld dat we een briljante handelsgeest hadden en zeer succesvol waren. Maar dat beeld wordt completer als je weet dat het voor een groot deel afhing van slavernij."
DNB onderzoek naar slavernij
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.