Hoe is het Eurovisiesongfestival ooit begonnen?
- Nieuws
- Hoe is het Eurovisiesongfestival ooit begonnen?
Het Eurovisiesongfestival, voor het eerst sinds de jaren 80 mochten wij eindelijk weer eens de gastheer spelen. Maar een microscopisch klein deeltje erfelijk materiaal gooide roet in het eten van 180 miljoen mensen. Hoe is het songfestival eigenlijk geworden tot wat het vandaag de dag is?
Douze points
Een grote schok voor de vele mensen die er al een jaar naar uit keken. Voor de één misschien wat meer dan voor de ander. Marjolein Wellink, masterstudent musicologie aan de Universiteit Utrecht is groot fan van het songfestival. Ze doet er onderzoek naar en vertelt in Focus over de geschiedenis van deze muziekwedstrijd.
Het eerste songfestival
Het festival dankt haar naam aan het Eurovision TV Distribution Network, een onderdeel van de Europese Radio-unie (EBU). Het eerste songfestival, is gebaseerd op het Italiaanse Festival van San Remo. Marjolein: "In 1956 was eerste editie, een idee vanuit de EBU om Europa meer te verenigen na de twee wereldoorlogen."
De muziekstijl op het festival was vrij netjes
Zeven landen deden mee, ieder met twee liedjes: België, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, de Bondsrepubliek Duitsland en Zwitserland. "De muziekstijl op het festival was vrij netjes om het zo te zeggen. Een symfonieorkest, met een artiest vrij statig achter een microfoon en voornamelijk ballads. Het ging richting Franse chanson-stijl", legt Marjolein uit.
Zwitserland won met Refrain, gezongen door Lys Assia, het allereerste Eurovisiesongfestival. "Het ging over, zoals veel van de nummers, de liefde. Het was eigenlijk precies zoals je zou verwachten voor die tijd: vrij klassiek, statig, en een ballad."
Een groot media evenement
Een hele klus, in 1956 live over heel Europa. "Het was het eerste grote media evenement in Europa. Het was zeker heel erg bijzonder. Maar het was niet het enige, er was ook sport op het Eurovisienet."
Aanvankelijk werd het festival vooral geluisterd op de radio. In die tijd had niet iedereen een televisie. "In de loop van de jaren '60 kwam de televisie op, entoen werd het festival ook populairder." Sindsdien is het evenement uitgegroeid tot een populair Europees mediaspektakel.
Ieder actief lid van de EBU kan meedoen aan het songfestival, waardoor ook enkele landen die net buiten Europa liggen deelnemen. Het betreft landen in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en West-Azië. Sinds 2015 doet ook Australië mee aan het festival, ondanks het feit dat het geen lid is van de EBU.
Focus Wetenschap
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap