Geschiedenis

Vandaag worden 8 slachtoffers van de genocide in Srebrenica begraven

foto: Kisten met nieuw geïdentificeerde lichamenfoto: Kisten met nieuw geïdentificeerde lichamen
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag worden 8 slachtoffers van de genocide in Srebrenica begraven

[NTR] In De Val van Srebrenica volgen de makers Misha Melita en Marjolein Koster de gebeurtenissen in Srebrenica van dag tot dag. Vandaag verschijnt de zesde aflevering. 11 juli is de dag dat Srebrenica valt. Dat de Bosnisch Servische troepen de stad innemen. En het is nu de dag dat we jaarlijks de genocide herdenken.

Aflevering 6 - De Val

Liesbeth zit met de andere Dutchbatters in de bunker, te wachten op de beloofde luchtsteun. Johan is gegijzeld en wacht in Hotel Fontana. Ondertussen zet de opmars van de Bosnische Serven door. Alma, Senad en hun families staan voor een duivels dilemma. Moet je vluchten door de bossen, ruim 70 km te voet in de hoop ooit veilig gebied te bereiken? Of ben je veiliger op de compound van Dutchbat?

We weten de afloop van het verhaal. Twee F16's vliegen over en bieden wat luchtsteun, maar bij lange na niet genoeg. Van de 15.000 mensen (voornamelijk mannen) die door de bossen vluchten, bereikt minder dan de helft veilig gebied. De rest wordt gevangen genomen en geëxecuteerd.

Senad en Alma gaan net als tienduizenden andere vluchtelingen richting de compound van Dutchbat. Op het moment dat ze daar aankomen, is er geen plek meer voor hen. Alma's familie wordt toch toegelaten, omdat de Nederlandse soldaten haar vader Rizo kennen. Senad verliest zijn vader uit het oog en samen met zijn moeder besluit hij terug naar huis te gaan, slechts 500m bij de compound vandaan. Maar slapen kan hij niet.

Herbegrafenis

Hoeveel de genocide eigenlijk pas na 11 juli plaatsvindt, is deze dag gekozen om de genocide te herdenken. Het is de dag waarop het begin van de genocide werd ingezet. Mannen en vrouwen worden van elkaar gescheiden. Liesbeth denkt hier met pijn aan terug. "Ik stond erbij en als het te lang duurde trok ik mensen uit elkaar. Ik stond al mijn voeten zo te tappen. Er is haast weet, je moeten we snel door. Ja en dat je dan later denkt: die hebben we elkaar waarschijnlijk nooit meer teruggezien." Het idee was: vrouwen en kinderen eerst. Net als bij een scheepsramp.

Elk jaar tijdens de herdenking worden de nieuw geïdentificeerde slachtoffers begraven. Mensen die zijn gevonden in nieuwe massagraven die ontdekt zijn. Of delen van lichamen die al eerder gevonden zijn, maar nu pas door middel van DNA-onderzoek een naam krijgen. Na de genocide zijn lichamen van massagraf naar massagraf verplaatst. Sommige nabestaanden kunnen slechts een paar botten begraven.

Vandaag worden 8 mensen naar hun graf gedragen:

Salko (Ahmo) Ibisevic (1972), Hasan (Alija) Pezic (1925), Sead (Huso) Hasanovic (1971), Alija (Bekto) Suljic (1969), Hasib (Saban) Hasanovic (1970),Zuhdija (Suljo) Avdagic (1947), Bajro (Ramo) Salihovic (1943), Ibrahim (Hamid) Zukanovic (1941).

De Val van Srebrenica

In De Val van Srebrenica volgen de makers Misha Melita en Marjolein Koster de gebeurtenissen in Srebrenica van dag tot dag. Vandaag kun je aflevering vijf van de podcast De Val van Srebrenica luisteren. Hier of via de bekende podcastkanalen.

Ster advertentie
Ster advertentie