Dit is nu nog een bos. Over 20 jaar ligt hier de nieuwe hoofdstad van Indonesië.
- Nieuws
- Dit is nu nog een bos. Over 20 jaar ligt hier de nieuwe hoofdstad van Indonesië.
Indonesië is van plan om de hoofdstad – Jakarta – te verplaatsen. Nu ligt het politiek centrum op het eiland Java. Het idee is dat het in de toekomst komt te liggen op Oost-Kalimantan, Borneo. Daar is nu nog een bos maar er zal een volledig nieuwe stad gebouwd worden. Maar waarom wil Indonesië dit?
Tracy Metz is journalist en urbanist, ze is te gast in OVT en laat haar licht schijnen op de plannen. Ze bespreekt enkele voorbeelden uit het verleden waar Indonesië misschien iets van kan leren.
Nieuwe hoofdstad Indonesië
Waarom?
"Jakarta zit helemaal verstikt in verkeer. Er zijn echt verschrikkelijke files. De luchtkwaliteit is daardoor slecht. En bovendien zakt de stad steeds verder weg in het water." Kortom: Jakarta verplaatsen is misschien makkelijker dan oplossingen verzinnen voor de problemen voor de huidige stad.
Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat zo’n grootschalige verhuizing gebeurt. Tracy Metz: "Ik ben zelf in Brasilia geweest, de hoofdstad van Brazilië. Die stad is helemaal uit oerwoud gebouwd. Alles moest daar naartoe worden gevlogen, alle ambtenaren moesten verhuizen." Hoewel de stad op een centrale plek in het land ligt, ligt de stad wel behoorlijk geïsoleerd.
Kans van slagen?
"Brasilia voelt nogal kunstmatig aan. Er zijn wel mensen die in die stad wonen - los van de ambtenaren – maar het is alsnog heel officieel en pompeus. Bovendien is de stad erg ver weg van alles. De stad heeft niet echt een ziel." Ook in Maleisië was de nieuwe hoofdstad niet echt geslaagd: "Daar heb je van die beelden van tien banen snelwegen, en dan maar één fietser. Het komt dus niet altijd goed."
De hoofdstad van Brazilië - Brasilia - heeft niet echt een ziel
Steden die natuurlijk ontstaan, liggen op kruispunten van routes, omdat daar wegen of rivieren zijn. Iets van die interne logica maakt een stad tot een stad. "De nieuwe, maagdelijke plek waar de nieuwe Indonesische hoofdstad komt, is het heel moeilijk bereikbaar. Jakarta ligt er al eeuwen op de plek waar het nu ligt, de verbindingen zijn er allemaal."
De nieuwe stad zal komen te liggen in de binnenlanden, een zwakte vindt Metz: "Het duurt, net als in Brazilië, gewoon te lang om daar te komen. Het lijkt me echt een heidense klus om alles te verplaatsen." Want een stad kan wel fysiek centraal liggen, maar is daarmee nog niet verbonden.
En de toekomst?
Als je aan Borneo denkt dan denk je aan oerang-oetans, neusapen en andere diersoorten die nu al bedreigd worden. Daar is nu nog een beetje oerwoud maar dat zal waarschijnlijk gaan verdwijnen. "We weten allemaal dat onze planeet veel te veel koolstofdioxide heeft en te weinig bomen om dat weer om te zetten in zuurstof. Alles wat het regenwoud aantast vind ik een slecht idee."
"En Jakarta zal sowieso blijven bestaan. Iets van de problemen zal worden verlicht omdat er minder mensen zijn. Maar dat verzakken van de stad zal niet veranderen, ik vermoed dat Jakarta verder weg zal zakken. Het zegt eigenlijk niet veel goeds over de toekomst van Java."
Meer OVT?
OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.