Geschiedenis
VPRO

Prehistorisch Pompeii bewijst doodsoorzaak dinosaurus

foto: Jan Smitfoto: Jan Smit
  1. Nieuwschevron right
  2. Prehistorisch Pompeii bewijst doodsoorzaak dinosaurus

66 miljoen jaar geleden vond een enorme meteoriet-inslag plaats, die waarschijnlijk het uitsterven van de dinosaurus heeft veroorzaakt. Deze week werd bekend dat in het Amerikaanse North-Dakota fossiele resten zijn gevonden door paleontologen, die in de uren vlak na die meteorietinslag in klei zijn geconserveerd.

Twee Nederlandse paleontologen die de afgelopen jaren al in stilte op de plek onderzoek hebben gedaan waren zondag bij OVT te gast.

Dino dood door meteoriet

Hallo vissen, planten en insecten

In een uithoek van de dunbevolkte staat North-Dakota, te midden van uitgestrekte grasvelden, ligt een opgraafplek met daarin talloze hoeveelheden gefossiliseerd flora en fauna. Paleontologen hebben er de afgelopen jaren met schepjes en kwastjes vissen, insecten, planten, veren en kleine stukjes meteoriet tevoorschijn getoverd, die daar 66 miljoen jaar geleden op de dag van de meteorietinslag onder een kleilaag zijn bedekt. Deze week verscheen het eerste wetenschappelijke artikel over de vindplaats.

De vindplaats: Tanis

De vindplaats werd in 2014 voor het eerst opgemerkt door de Amerikaanse paleontoloog Robert DePalma. Hij doopte de plek Tanis, naar de Egyptische stad uit de oudheid, die ook een belangrijke rol speelt in de door hem geliefde avonturenfilm Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark uit 1981. Het Amerikaanse tijdschrift New Yorker publiceerde afgelopen week een profiel van DePalma.

Nederlander aan de basis

Al vrij kort na de ontdekking zocht hij contact met de Nederlandse paleontoloog Jan Smit, hoogleraar geologie aan de VU. Smit stond in in de jaren zeventig aan de basis van het idee dat de dinosauriƫrs zijn uitgestorven door een meteorietinslag die 66 miljoen jaar geleden de aarde trof. Die theorie werd door de meeste wetenschappers al als zeer waarschijnlijk bestempeld, maar Tanis biedt veel aanvullend bewijs.

In welk jaargetijde?

Ook Melanie During was te gast in OVT. Zij was een student van Jan Smit die in 2017 voor haar masterscriptie onderzoek deed in Tanis. Daarin zocht ze uit in welk jaargetijde de meteorietinslag plaatsvond, aan de hand van onderzoek naar gefossileerd plantmateriaal. Inmiddels is ze bekroond met de Escher Prijs voor haar onderzoek.

Ben je nieuwsgierig geworden? Op onze Facebookpagina vind je een filmpje en foto's van de opgraving.

Meer OVT?

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie