Geschiedenis
VPRO

Dopingdictatuur DDR: 'sporters waren vaak zelf ook slachtoffer'

foto: mieremet, rob / anefo / nationaal archief
  1. Nieuwschevron right
  2. Dopingdictatuur DDR: 'sporters waren vaak zelf ook slachtoffer'

De nieuwe voorzitter van de Wereldzwembond FINA, Husain Al-Musallam, wil de medailles voor topsporters uit de Democratische Duitse Republiek (DDR) terugtrekken. Een slecht idee, zegt Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut in OVT. "De sporters waren vaak zelf ook slachtoffer."

Dopingdictatuur DDR

Video niet beschikbaar

Dopingprogramma

De zwemmers uit de Democratische Duitse Republiek (DDR) waren tijdens de Koude Oorlog onderdeel van een door de staat gestuurd dopingprogramma, en daardoor, in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw, onverslaanbaar. Nu, zo’n 40 jaar later, zouden de medailles alsnog moeten worden uitgereikt aan zwemmers die toen wél schoon waren.

Het DDR-dopingsysteem begon met de toenmalige secretaris generaal Erich Honecker die een nieuw elan wilde brengen, vertelt Hanco Jürgens in OVT. "De winst op de Bondsrepubliek op het WK van 1974 was voor de DDR het hoogtepunt. Men zag wat voetbal kon doen. En dus werd er besloten een dopingprogramma uit te rollen voor individuele sporters, omdat ze veel medailles konden binnenhalen. Dat is is heel goed gelukt. Sindsdien heeft de DDR nooit lager dan derde gestaan in het Olympische medailleklassement."

In het geheim kregen sporters al vanaf hun tiende een blauwe pil toegediend, waarin testosteron zat. Maar daar kwamen allerlei vervelende bijwerkingen van, legt Jürgens uit. "Er gingen allerlei dingen fout. Mensen kregen later blinde kinderen, sommigen belandden in een rolstoel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zouden de ex-sporters hun medailles moeten inleveren? Niet als het aan Jürgens ligt. "De sporters waren vaak zelf ook slachtoffer. Ik vind dat je veertig jaar na dato er niet meer moeilijk over moet doen. Je kan wél de mensen die geen medaille hebben gehad alsnog een medaille geven. Dat is een volwassen omgang met het verleden."

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie