Geschiedenis
VPRO

Drie vergeten oorlogsverhalen opgegraven door een nieuwe generatie

foto: BenFama-Vischer - Wikimedia Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Drie vergeten oorlogsverhalen opgegraven door een nieuwe generatie

In het kader van 4 en 5 mei besteedt OVT aandacht aan drie vergeten geschiedenissen die door nieuwe generaties worden afgestoft en herontdekt. Zo dook Hester den Boer – via haar opa – in de geschiedenis van het vergeten Kamp Erika bij Ommen, onderzocht Rose Heijnen wat er is gebeurd met de winkel van haar familie, en deelt Lalla Weiss het veelal verzwegen verhaal van de genocide op de Roma en Sinti.

Gerelateerde podcast

OVT

OVT

Wat is er met de winkels van de joodse familie Menko gebeurd?

Het stond vast voor podcastmaker Rose Heijnen. Zij zou gaan uitzoeken hoe het zat met het drama dat haar joodse familie overkwam. Want niet alleen kwam bijna niemand van haar familie terug uit de oorlog, ook raakte de familie de grote warenhuizen, ooit door grootvader Jacob Menko opgericht, kwijt.

Wat was er gebeurd met die winkels? Dat de Duitsers ze roofden, was duidelijk, maar waarom kreeg de familie ze na de oorlog niet terug? Daarover maakte ze de podcast De verdwenen winkels. Rose is samen met haar oma Emmy Menko te gast.

Joodse Winkels OVT

Eens waren we vogels: oorlogstrauma's van Roma en Sinti

De vader van Lalla Weiss stopte toen ze klein was handgranaten en landmijnen in de banden van hun woonwagen. Het was ter verdediging, maar tegen wie of wat? Dat wist Lalla niet. Pas later, toen ze woordvoerder van de Sinti en Roma in Nederland werd, kwam ze achter zijn verzwegen oorlogstrauma’s. Ze besloot dat er binnen en buiten de gemeenschap gesproken moest worden over de genocide op de Roma en Sinti, maar ondervond veel weerstand.

Nu heeft ze op 4 mei een theatersolo Eens waren we vogels. Ook te gast is theatermaker Giovanni Brand, die pas recentelijk zijn Roma-familiegeschiedenis ontdekte en vorig jaar een theaterstuk op 4 mei maakte.

Eens waren we vogels: oorlogstrauma's van Roma en Sinti

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kamp Erika

Als we denken aan 'kampen' in Nederland tijdens de oorlog, dan denken we in eerste instantie aan Westerbork, het doorgangskamp waar de Nederlands joden naartoe gebracht werden voordat ze werden afgevoerd naar de vernietigingskampen. Of aan Kamp Amersfoort, waar naast joden, ook verzetsmensen en Russische krijgsgevangenen zaten. Maar niet zo gauw aan Ommen en het daar gevestigde Kamp Erika, een kleiner kamp, dat in eerste instantie niet bedoeld was voor joden of verzetsmensen.

Over dat min of meer vergeten kamp is een boek verschenen, getiteld: Kamp Erika, het oorlogsverhaal van mijn opa en het Nederlandse kamp dat verzwegen werd, geschreven door Hester den Boer. De auteur is te gast.

hester OVT 2

Gerelateerde podcast

OVT

OVT

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie