Geschiedenis
VPRO

Fotograaf Chas Gerretsen zag de gruwelijkheden van de wereld

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Fotograaf Chas Gerretsen zag de gruwelijkheden van de wereld

Chas Gerretsen: "Ik wilde laten zien wat er allemaal gaande was in de wereld. En ik ben nog steeds idealistisch. Ik praat nog steeds over de ongerechtigheden in de wereld. Ik kan m’n mond niet houden. Graag zou ik willen dat de wereld verandert. Ik heb dingen gezien, vastgelegd met mijn camera.. En nog steeds willen mensen mij soms niet geloven."

Het Nederlands Fotomuseum opent binnenkort een expositie met niet eerder vertoonde foto’s van de filmset van Apocalypse Now: de meest spraakmakende film over de Vietnamoorlog. De Nederlandse Chas Gerretsen was die fotograaf. Een bijzondere man met een turbulent en avontuurlijk leven. Voor OVT ging Lejo Siepe het spoor terug, op zoek naar de fotograaf:

Het Spoor Terug: De fotograaf van Apocalypse Now

Het lonkende avontuur

Toen hij jong was wilde hij cowboy worden. Hij was geïnspireerd door de films die hij zag in de bioscoop - zijn tweede thuis, een plek waar hij naartoe kon vluchten. Als jongen had hij weinig vrienden, had hij problemen op school en kon hij eigenlijk met niemand praten.

Op zijn 16e verliet hij het ouderlijk huis om zijn dromen te verwezenlijken: op avontuur. “Naar alles wat ik in de films had gezien, was ik op zoek. Ik wilde ervaren hoe het was.” Hij belandde in Australië waar hij op krokodillen joeg. Daarna ging hij naar Azië. Per toeval kreeg hij een camera in zijn handen. Dat zou een grote wending in zijn leven betekenen.

Quote

“Ik werkte niet veel, maar als ik werkte, werkte ik in traangas en huilde ik zo’n beetje de hele dag. Mensen gooien stenen naar elkaar en ze sloegen mij met stukken hout.”

In Vietnam verdiende Chas Gerretsen weinig geld en zette dag na dag zijn leven op het spel. Hij moest wachten tot er weer iets gebeurde, tot er weer actie en oorlogshandelingen waren. Hij verveelde zich. En vertrok dus maar naar Chili.

In Zuid-Amerika was het veel spannender, daar waren vele demonstraties en protesten aan de gang. In Chili maakte hij, net na de staatsgreep, zijn meest bekende foto: die van Augusto Pinochet. Hiermee won hij de Robert Capa Gold Medal, waarmee nieuwe deuren zich openden.

Apocalypse Now

Hij vertrok naar Amerika en werd glamourfotograaf. Op pad met acteurs en actrices en legde hij filmsterren vast op de gevoelige plaat. In Hollywood kreeg hij contacten en zo belandde hij op de set van de meest spraakmakende film over de Vietnamoorlog: Apocalypse Now.

Video niet beschikbaar

De regisseur Francis Ford Coppola wilde een echte oorlogsfotograaf op zijn set, en hij koos Gerretsen.

Quote

“Hij zei: ‘Ik mag jou niet speciaal. Maar je mag blijven.”


Apocalypse Now maakte niet alleen indruk op het publiek, maar ook op Gerretsen zelf: “De film is de meest echte Vietnam oorlogsfilm die ik heb gezien. Het lijkt precies op dat wat er in Vietnam gebeurde. Alles was mogelijk in Vietnam, je kon het zo gek niet bedenken. Met meisjes, met kinderen, met soldaten. Alles was mogelijk daar.”

Op 22 juni presenteren Kino Rotterdam en het Nederlands Fotomuseum een expositie met niet eerder vertoonde foto’s van de set van Apocalypse Now, gemaakt door Gerretsen. Tevens gaat een door Kino en het Nederlands Fotomuseum geproduceerde documentaire over hem in première.

Meer OVT?

Waar en wie je ook bent, alles is gevormd door het verleden. OVT is hét geschiedenisprogramma van de VPRO. Je hoort gesprekken over alles wat met geschiedenis te maken heeft: geheime familiegeschiedenissen, historische gebeurtenissen en zaken uit het verleden die nu opnieuw belangrijk, interessant en bijzonder zijn.

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie