Geschiedenis

Jortcast: Sorry zeggen is een hype, waarom eigenlijk?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast: Sorry zeggen is een hype, waarom eigenlijk?

Excuses voor een falend coronabeleid, het slavernijverleden of voor de rol in de Tweede Wereldoorlog: is het hip om sorry te zeggen? Jort Kelder spreekt in de nieuwe Jortcast met prof. dr. Juliette Schaafsma, sociaal wetenschapper en hoogleraar Cultures in Interaction aan de Tilburg University. Exclusief voor de Jortcastluisteraars vertelt hij in de Jortcast ook nog wat over een Twitter-rel van afgelopen week...

#350 - Sorry, sorry, sorry: zijn excuses een hype geworden? - De Jortcast

Meer en meer sorry sorry sorry van overheden: is dat een trend? Ja, denkt Schaafsma. "Excuses voor mensenrechtenschendingen zijn met name toegenomen sinds de jaren negentig. We hebben er in ons onderzoek een kleine vierhonderd in kaart gebracht, meer dan zeventig landen hebben excuses aangeboden voor mensenrechtenschendingen."

Toename na de Koude Oorlog

Schaafsma ziet die toename vooral na de Koude Oorlog, toen Westerse landen meer 'de blik naar binnen richtten'. Schaafsma: "Ook als gevolg van emancipatiebewegingen in de jaren zestig. Er is meer aandacht voor slachtoffers. Vroeger werd de geschiedenis beschreven vanuit de helden, dat is op een gegeven moment verschoven - slachtoffers wilden erkenning."

Excuses kan ook een ander doel hebben, denkt Schaafsma. "Soms worden ze gebruikt om een discussie uit de weg te gaan": ze ziet dat bijvoorbeeld gebeuren bij de spijtbetuiging van Rutte en De Jonge voor het te snel versoepelen van de coronamaatregelen. Die excuses werden gedaan vóór het kamerdebat...

Inflatie van excuses?

Jort vraagt zich af of er ook "inflatie van excuses" kan plaatsvinden. Schaafsma denkt dat spijtbetuigingen inderdaad enkel werken als ze als "schaars middel worden ingezet." "Dat zie je ook weer bij de excuses van Rutte. Op een gegeven moment wordt het teveel, dan krijgen mensen het gevoel dat er een loopje met ze wordt genomen."

In de nieuwe Jortcast hoor je fragmenten van Amerika's oud-president George W. Bush en de oud-premier van Australië Kevin Rudd. De één kan nog wat van de ander leren als het gaat om sorry zeggen...

En - in de podcast 'PodBast' vertelde Thierry Baudet dat Jort uit eigen zak een van zijn redacteuren betaalde om campagnefilmpjes voor Forum voor Democratie te maken. In deze podcast hoor je wat Jort daarover zelf te zeggen heeft. Beluister de nieuwe Jortcast in je podcastapp of hieronder:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie