Geschiedenis
NTR

100 jaar geleden stormde het pas echt op Terschelling!

foto: Wikkimedia Commonsfoto: Wikkimedia Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. 100 jaar geleden stormde het pas echt op Terschelling!

Vandaag is het honderd jaar geleden dat het wijnschip West Aleta verging voor de kust van Terschelling. Een verlies voor de vrachtmaatschappij, maar een gelukje voor de eilandbewoners. In plaats van de vracht te verkopen, hielden ze de tonnen vol drank voor zichzelf.

In deze speciale uitzending van Radio Focus gaan Steven Smit en Mirthe van der Drift in gesprek met Terschellingers over deze legendarische schipbreuk die zelfs geiten dronken voerde.

Zelfs de geiten waren dronken na de schipbreuk

Terschelling, 1920. Een zwart wolkendek bedekt de winterse hemel. Je kunt niet zien of de zon al op is. Onder een griezelig gekraak breekt een groot vrachtschip in tweeën. De lading, allerlei levensmiddelen en tonnen met tientallen liters wijn, port en whiskey, glijdt het water in. De Terschellingse reddingsploeg redt de 42 opvarenden ternauwernood van de verdrinkingsdood. De drenkelingen van de West Aleta kijken geschrokken toe hoe hun schip in de golven wegzakt. Het was pas gebouwd.

Het hele eiland was dronken

Later in de ochtend is het een drukte van jewelste op het strand, vertelt Hille van Dieren van het Wrakkenmuseum van Terschelling.

Wie een bootje heeft, peddelt haastig naar de tonnen toe. Een deel van daarvan wordt open geboord en gretig leeggedronken. De klomp doet dienst als drinkglas. De vinders moeten niet veel later in de kruiwagen worden thuisgebracht.

Kat-en-muisspel met de autoriteiten

Er is zoveel drank, dat het niet in een keer opkomt. Als de autoriteiten de lading vinden, wordt die met verlies verkocht en gaat een deel naar de staat. Daarom besluiten de schippers ze in het zand van de duinen te begraven.

In de tijd daarna raakt er soms een ton kwijt, maar hij is zo weer gevonden. Als je een groep geiten dronken over een duin ziet zwalken, weet je dat daar je drankschat moet liggen, verklapt Hille ons. Van de 35.000 vaten zijn er 15.000 teruggevonden. Hille: "Raad maar eens waar de inhoud gebleven is."

De legendarische gebeurtenis is door heel Terschelling bekend, en iedereen kent er wel een anekdote over. Benieuwd geworden? Luister nu de special van Focus.

Focus

Je hoort Focus iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur op NPO Radio 1. En wanneer je maar wilt in de podcasts Focus Wetenschap en Lezen in het Donker

Ster advertentie
Ster advertentie