'Paul McCartney werd vervangen door een lookalike'
- Nieuws
- 'Paul McCartney werd vervangen door een lookalike'
Volgens een klein groepje fans, was 1966 totaal geen lieverdje voor The Beatles. Paul McCartney zou dat jaar dodelijk zijn verongelukt en vervangen door een lookalike. Over deze complottheorie en de talloze vermeende aanwijzingen weet superfan Anne Hurenkamp van de Beatlestalk blog alles te vertellen bij J.G.L.W. .
Video niet beschikbaar
Hurenkamp vertelt het volgende over de theorie: "9 november 1966 zou Paul McCartney een auto-ongeluk hebben gehad, waarbij hij om het leven was gekomen. Hij zou na een ruzie met The Beatles zijn gaan rijden. The Beatles wilden volgens de theorie zijn dood graag verbergen en ze zouden William Campbell, een lookalike, in zijn plaats hebben gezet."
Geheime boodschappen
The Beatles wilden volgens de theorie hun verdriet wel met de wereld delen, dus ze stopten allerlei geheime boodschappen in hoesjes en liedjes:
Hint 1: Strawberry fields forever is het eerste nummer dat na het vermeende ongeluk is opgenomen. Hurenkamp: "De aanhangers van de theorie horen John Lennon op het eind, 'I Buried Paul' zeggen. Waarschijnlijk zegt hij of 'Cranberry Sauce' of 'I am very bored'."
Hint 2: Het album dat hierna werd uitgebracht was Sgt. Pepper. In de hoes en de nummers zitten volgens de theorie heel veel aanwijzingen. Hurenkamp: "Je ziet de bandnaam in bloemen, mensen zeggen dan dat een soort graf is. Ook zie je een linkshandige gitaar in het perk liggen, dat is dan volgens hen de basgitaar van Paul McCartney. Ook zie je een hand boven het hoofd van Paul McCartney, wat dan weer een teken van de dood kan zijn en zo kan je overal iets in vinden."
Hint 3: Het album Abbey Road met de bekende hoes op het zebrapad. Hurenkamp: "Aanhangers zeggen dat je een begrafenisstoet ziet. John Lennon in het wit als priester voorop en Paul McCartney loopt op blote voeten achter hem. Die blote voeten zijn dan weer een teken van de dood."
Hint 4: The White Album laat zien dat The Beatles het allemaal niet zo serieus namen. Hurenkamp: "The Beatles vonden het ook wel heel grappig dat mensen al hun liedjes gingen uitpluizen. John Lennon zei op een gegeven moment: 'ik ga de mensen wat vertellen en ga zelf ook dingen in liedjes stoppen'. Dus dat verklaart de zin: 'Here's another clue for you all, the Walrus was Paul.'
Hint 5: In het nummer Revolution Nine hoor je vaak Number nine, Number nine.... Wanneer je dit achterstevoren afspeelt hoor je: Turn me on dead men. Het verhaal ontdekken "We geloven hier geen barst van, tenminste ik niet", zegt Hurenkamp. "Het leuke is dat elke keer nieuwe generaties The Beatles ontdekken en dat ze ook weer dit verhaal ontdekken."
De dood van Paul McCartney?
Jaren die ook Geen Lieverdjes Waren - JGLW
We zijn ongeveer halverwege 2020 en we kunnen nu eigenlijk al wel zeggen: dit jaar gaat de geschiedenisboekjes in als een venijnig jaar. Ieder jaar heeft natuurlijk z'n schaduwzijde, in JGLW bespreken Wouter Bouwman en Roelof de Vries de rafelrandjes van een jaar dat achter ons ligt.