Geschiedenis
NOS

Nederlandse piloot bombardeerde in 1944 Den Haag

foto: Haags Gemeentearchief
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse piloot bombardeerde in 1944 Den Haag

Op een legerbasis in Engeland roept in april 1944 een commandant een groep vliegers bij elkaar. Ze krijgen een nieuwe opdracht: ze moeten een grote villa in Den Haag bombarderen waar de Duitse bezetter kopieën van persoonsbewijzen bewaart.

Een van de piloten is Rob Cohen. Een jongen van begin 20 uit Rotterdam. Aan het begin van de oorlog is hij in een kano het Kanaal overgestoken en heeft zich bij de RAF aangesloten. In aflevering 3 van de podcast Bevriende Bommen vertelt Rob Trip het verhaal van Rob Cohen. Hij is een van de 900 Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst zijn voor de RAF. Cohen voelt trots als de commandant een maquette aanwijst waarop het doel villa Kleykamp te zien is.

#3 - Een zwerm vliegtuigen - Bevriende Bommen

"Alles was zo goed in bijzonderheden nagebootst, dat ik opeens net voelde alsof ik in Den Haag liep. Het was de eerste keer dat ik in daglicht boven Holland zou vliegen. Nadat alle bijzonderheden waren uitgelegd, gingen we naar onze toestellen en starten de vliegtuigen. Er waren zes Mosquito’s in de formatie en ik vloog achteraan."

Cohen vertelt verder over het bombardement op klaarlichte dag in Den Haag. "Toen ik tenslotte over het doel kwam was er niets anders te zien dan een vlammenzee en rookwolken. Ik zag de bommen van mijn voorganger allemaal uit het laagvliegende toestel vallen en verdwijnen op de plaats waar de kunstzaal Kleykamp eens gestaan had."

Cohen doet zijn verhaal in het voorjaar van 1944 op Radio Oranje. En meer dan tachtig jaar later is hij te horen in de podcast Bevriende Bommen, een podcast over het onbekende verhaal van de vele bombardementen van de geallieerden op Nederland. Steden en dorpen als Den Helder, Eindhoven, Westkapelle, Hengelo, Breskens, Amsterdam, Nijmegen, Deventer en Venlo worden getroffen. Duizenden mensen verliezen het leven.

De geallieerden bombardeerden Nederland om een einde aan de oorlog te maken. Vaak komen de bommen niet op de geplande plek terecht en zijn burgers de dupe.

foto: Haags Gemeentearchief

Restanten Kunstzaal Kleynkamp

Het bombardement op Kleykamp in Den Haag gaat de boeken in als zeer succesvol. De Nederlandse regering in ballingschap in Londen is in haar nopjes. Er wordt zelfs gesproken over het beste precisiebombardement uit de oorlog. Het aantal doden, meer dan 60, neem men voor lief.

Rob Cohen en de andere vliegers keren veilig terug naar hun basis in Engeland. Hoe het verder met hem is gegaan, hoor je in de podcast Bevriende Bommen.

Gerelateerde podcast

Bevriende Bommen

Bevriende Bommen

Luister vanaf vandaag alle afleveringen van Bevriende Bommen, de derde podcast die Rob Trip heeft gemaakt over de Tweede Wereldoorlog. De andere zijn Staakt! Staakt! Staakt!, over de Februaristaking van 1941, en de Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork. Luister deze podcasts onder andere in de NPO Luister app.

Ster advertentie
Ster advertentie