Column: 'Excuses'
- Nieuws
- Column: 'Excuses'
Schrijver en columnist Nelleke Noordervliet brengt haar column 'Excuses' ten gehore tijdens de locatie-uitzending in Enkhuizen van OVT tijdens de Maand van de Geschiedenis. In haar column gaat ze terug in de tijd, bespreekt ze het drugsgebruik van de vorige eeuw en maakt ze excuses voor een gebeurtenis.
De column van Nelleke Noordervliet: Excuses
Excuses
In de negentiende-eeuwse literatuur wemelt het van de zenuwzwakke en verslaafde personages. Het onbekommerde gebruik van opiaten is een terugkerend element in menig naturalistische roman. Net zo vanzelfsprekend als de sigaret en de alcohol in de literatuur van de twintigste eeuw. Een spiegel van de samenleving. De verslavingsrisico's maakten het verbod noodzakelijk, al levert illegaliteit zo zijn eigen problemen op. Weg zijn de drugs nooit geweest.
Iedere generatie ontdekte opnieuw de zegeningen van de al dan niet door de dokter voorgeschreven pillen of roesmiddelen. In de jaren zestig was het de beurt aan de babyboomers. Het gebruik was wel een beetje gebonden aan een specifieke groepering. Ruwweg gezegd: de dijkers, de nozems, gebruikten voornamelijk alcohol, de pleiners, de artistiekelingen dus, experimenteerden met cannabis, hasjiesh en LSD. Het onvolprezen, grafisch prachtig vormgegeven jongerentijdschrift TWEN, dat later TABOE ging heten was het clubblad van die tweede categorie. Ruimschoots aandacht was er voor de experimenten met LSD van professor Bastiaans, die daarmee oorlogstrauma's hoopte te genezen. Simon Vinkenoog liet zich als proefkonijn gebruiken. Simon was de hogepriester van de hallucinatie. Een stapje verder ging in die tijd de medicijnenstudent Bart Huges die een gaatje in zijn eigen schedel boorde om zichzelf daardoor innerlijk te verlichten en dus geen drugs meer nodig te hebben. Het liep niet goed met hem af.
Op grote schaal werd wiet gerookt. Er waren nog geen coffeeshops maar iedereen kende wel iemand die weer iemand kende die enzovoort. Legendarisch zijn de beursberichten voor cannabis en hasjiesh van Koos Zwart op de radio. Pikant detail: Koos was de zoon van de minister van Volksgezondheid Irene Vorrink. Zoals jonge mensen nu zonder schaamte een pilletje of een snuifje nemen, zo rookten wij een joint of aten spacecake. Ridouan Taghi was nog lang niet geboren. Het was allemaal nog in de sfeer van vrolijke recreatie.
Ikzelf heb een doodenkele keer gebruikt. Het effect vond ik matig. Het deed me niet veel. Ik moet wel de ouders van klas 2 gym op de Werkplaats in Bilthoven nog mijn excuses maken. Voorafgaand aan een ouderavond met 10 minutengesprekken hadden een collega en ik voortreffelijke nederwiet gerookt. Terwijl wij daar zo aan onze tafeltjes zaten met voor ons de beste brave ouders van onze respectievelijke leerlingen en wij elkaar nog even een blik van verstandhouding toewierpen, kregen we zo'n enorme lachkick dat we proestend en schaterend aan de verbouwereerde ouders uitlegden waarom we de leerlingen niet meer lastig vielen met grammatica en spelling. Van die lachkick heb ik geen spijt, maar wel van die spelling en grammatica. Ik buig mijn hoofd: het belabberde linguïstische niveau van een hele generatie jonge mensen is onze schuld.
Meer OVT?
OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.