Een vervelend toeval voor Marga Minco
- Nieuws
- Een vervelend toeval voor Marga Minco
Toen schrijver Marga Minco hoorde wie haar zou bellen met het nieuws dat ze dit jaar de P.C. in ontvangst mocht nemen, schrok ze. Over dat moment, en alles wat daaraan vooraf ging schreef haar dochter, Jessica Voeten, een boekje. Het werd gepubliceerd bij de uitreiking van de literatuurprijs. Jessica Voeten was vanochtend te gast bij OVT en vertelde daarover.
Marga Minco's 'bewariër'
Over Marga Minco
Marga Minco, pseudoniem van Sara Menco, is schrijver en werd geboren op 31 maart 1920. Haar vader was Joods-orthodox. Ze schreef verschillende boeken en verhalen, veelal over de oorlog. Het bittere kruid (1957) is een klassieker, voor haar hele oeuvre verdiende zij in 2005 de Constantijn Huygensprijs en nu, in 2019, mag ze de P.C. Hooftprijs in ontvangst nemen. Haar werk wordt getypeerd als absurdistisch, sober en humoristisch.
Het Adres
Het boek dat nu weer in de schijnwerpers staat is Het adres. Een autobiografisch verhaal over een jonge vrouw die na de oorlog op zoek gaat naar de eigendommen van haar familie. Ze komt erachter dat haar familiebezittingen in bezit zijn genomen door ‘bewariërs’, de familie ‘Dorling’ die er op zou passen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wanneer ze de familie opzoekt, wordt haar de deur gewezen.
Minco vertelt over hoe bezoek aan deze familie echt ging in het volgende fragment, ze heeft namelijk wat lepeltjes teruggenomen:
Decennia later kreeg Marga Minco het bericht dat Gillis Dorleijn haar de P.C. Hooftprijs zou overhandigen, schreef NRC. Het leek haar een beter idee dat iemand anders dat zou doen. Hij was de kleinzoon van het echtpaar dat in haar leven een uiterst pijnlijke rol speelde. Het was niet de familie ‘Dorling’ geweest, het was de familie ‘Dorleijn’.
Bewariër?
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de bezittingen van Joodse families vaak tijdelijk in bewaring gesteld bij Arische families: bewaar-Ariërs.
Na de oorlog zouden de rechtmatige eigenaren hun spullen weer terugkrijgen. Althans dat was de bedoeling.
De praktijk leert anders: in vele gevallen namen de Arische families de bezittingen in beslag en vonden de spullen nooit meer hun weg naar de oorspronkelijke, Joodse families.
Meer OVT?
Waar je ook bent en wie je ook bent, alles om ons heen is gevormd door het verleden. OVT is hét geschiedenisprogramma van de VPRO. Je hoort gesprekken over alles wat met geschiedenis te maken heeft: geheime familiegeschiedenissen, historische gebeurtenissen en zaken uit het verleden die nu opnieuw belangrijk, interessant en bijzonder zijn.
OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.