Economie
EO

Wil je een afspraak met de CEO van AFAS? Misschien krijg je wel antwoord van een robot

foto: AFAS
  1. Nieuwschevron right
  2. Wil je een afspraak met de CEO van AFAS? Misschien krijg je wel antwoord van een robot

Alle medewerkers zijn elke vrijdag vrij en het pand heeft een basketbalveld en een padelbaan. Het bekende softwarebedrijf AFAS is een ietwat ongebruikelijke werkgever. "We hebben geen secretaresses, dus als je een afspraak met mij wilt, kun je gewoon bellen of mailen, maar misschien krijg je wel antwoord van een AI-bot", vertelt de markante CEO Bas van der Veldt in Geld of je leven.

Wat maakt familiebedrijf AFAS zo succesvol? (29 augustus 2024) - Geld of je leven

Van der Veldt (48) werkt al bijna dertig jaar bij AFAS en sinds 2008 is hij CEO. Het bedrijf zet volledig in op innovatie. "We helpen bedrijven om maximaal te automatiseren, zodat er tijd over blijft voor leuke dingen, dus menselijk contact", zegt hij. "Je moet de bullshit automatiseren, zodat je tijd hebt om te kletsen." Heel veel werkzaamheden zijn onnodig, zegt hij: "30 procent van Nederland vindt dat hij een bullshitbaan heeft. Dat is heftig! Dat kunnen we automatiseren, zodat je dingen kunt doen die je zingeving geven in je werk."

Ook bij AFAS wordt zoveel mogelijk geautomatiseerd. Het bedrijf wordt schoon gehouden door robotstofzuigers en medewerkers kunnen dingen inspreken die vervolgens automatisch worden getranscribeerd en in een dossier terecht komen. Hartstikke leuk, zegt Van der Veldt. "Heel veel mensen zijn veel tijd kwijt aan dit soort administratieve werkzaamheden. Hierdoor kun je je juist richten op je klant."

'Ik volg het nieuws niet'

Voor Van der Veldt was op NPO Radio 1 zijn even wennen, want hij volgt normaal het nieuws eigenlijk niet. "Ik las een boek met 25 punten waarom je het nieuws beter niet kunt volgen. Het lijkt bijvoorbeeld alsof de wereld helemaal in elkaar stort als je het nieuws leest, maar het gaat beter dan ooit met de mensheid", zegt hij.

Hij krijgt de belangrijke zaken heus wel mee, zegt hij. "Achter het nieuws zit vaak een commercieel model, je kunt beter de zaken bespreken met een taxichauffeur of mensen in een restaurant."

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie