Is het verstandig om thuis cash geld te hebben? 'Niet ondenkbaar dat je bank gehackt wordt'
- Nieuws
- Is het verstandig om thuis cash geld te hebben? 'Niet ondenkbaar dat je bank gehackt wordt'
Zorg ervoor dat je altijd wat cash geld in huis hebt, adviseert De Nederlandsche Bank (DNB). Dat kan van pas komen op het moment dat banken slachtoffer worden van een cyberaanval. Hoe reëel is zo’n situatie en wat voor bedrag moet je dan hebben liggen? "Het is geen groot risico, maar nog steeds een risico", zegt techjournalist Daniël Verlaan in Geld of je Leven (EO).
Video niet beschikbaar
"Het is geen groot risico, maar niet ondenkbaar dat een bank gehackt wordt", zegt techjournalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws. "Het gebeurt weleens, bijvoorbeeld in Amerika, Singapore en Thailand. In Nederland hebben we het geluk dat onze banken wat digitaler zijn dan banken in andere landen, maar het is zeker niet ondenkbaar."
Geen hacker op een zolderkamer
Daarbij gaat het niet om het stereotype beeld van een hacker op een zolderkamer, zegt Willemijn Aerdts, expert inlichtingendienst aan de Universiteit Leiden. "Vaak zijn het andere landen die achter dit soort grote aanvallen zitten."
Ook zijn er 'gewoon' criminele organisaties (bestaande uit tientallen mensen) die op deze manier geld buit proberen te maken. Ze weten vat te krijgen op banksystemen en tegen betaling verschaffen ze weer toegang: "Dat gebeurt wat meer in derdewereldlanden en is de traditionele vorm van cybercriminaliteit, wat ook zeker banken kan raken", zegt Verlaan.
Voor zover Aerdts weet, zijn er nog geen banksystemen platgelegd vanuit staten of landen. "Wel zag je na de inval van Rusland in Oekraïne dat ze daar zoveel mogelijk belangrijke voorzieningen, zoals energiebedrijven of windmolens, plat probeerden te leggen of aan te vallen. Daardoor ontstaat chaos en verwarring gecreëerd."
'Houd 50 euro achter de hand'
De Nederlandsche Bank adviseert iedereen nu om minstens 50 euro aan contant geld in huis te hebben. Verlaan snapt dat advies. "Maar tegelijk vind ik dat ook lastig om te zeggen, omdat je mensen onbewust een beetje bang maakt. Maar op zich is het een logische gedachte als je weet dat het risico bestaat."
Het is geen groot risico, maar nog steeds een risico, zegt hij. "Ik kan me voorstellen dat het risico groter is om te worden aangereden met de auto. Maar je kan er best wel rekening mee houden dat je misschien een paar dagen niet kan pinnen bij de supermarkt."
Foutje door storing
Daarbij scheelt het dat er verschillende manieren van betalen zijn, die je niet in één keer plat kan leggen, aldus Verlaan. "Dat is gelukkig zodanig gefragmenteerd, dat je ook nog pinautomaten, iDeal of de creditcards hebt. Vaak blijft daar wel iets over."
Ook is het zo dat er bij systemen die plat liggen, vaker sprake is van een foutje dan kwade bedoelingen van cybercriminelen of andere landen, aldus Verlaan. Zoals afgelopen zomer bij de wereldwijde Microsoft-storing bij een update van beveiligingssysteem Crowdstrike. "Het risico is veel groter dat er iets mis gaat als gevolg van een foutje. Daar zou ik me vooral meer zorgen over maken: dat je soms een dag niet bij je bank kunt door een fout."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.